Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 5.200 de militanți, arestați după atentatul de Paști soldat cu 73 de morți

atentat Pakistan 2

Autorităţile pakistaneze au reţinut peste 5.200 de militanţi suspecţi în cele două zile de la atentatul sinucigaş care a vizat un parc aglomerat din Lahore în ziua de Paşti provocând moartea a cel puţin 73 de persoane, a declarat marţi un ministru citat de Reuters şi EFE.

Anchetatorii i-au eliberat ulterior pe toţi cu excepţia a 216 suspecţi, în cazul cărora investigaţiile continuă, a declarat Rana Sanaullah, ministru al justiţiei din provincia Punjab din partidul la putere al prim-ministrului Nawaz Sharif.

El a declarat că raidurile au fost efectuate de poliţişti, agenţi antiterorism şi de informaţii şi au confirmat că armata şi forţele paramilitare vor fi folosite şi în viitoarele operaţiuni. 'Această operaţiune va include toate agenţiile de aplicare a legii', a spus Sanaullah.

Citește și: O vedetă de muzică ușoară, filmată făcând videochat / VIDEO 18+

Jamaat-ul-Ahrar, o grupare desprinsă din mişcarea talibană din Pakistan, a revendicat atacul şi l-a motivat prin intenţia de a-i lovi pe creştinii care sărbătoreau Paştele şi a ameninţat cu noi atentate.

Cel puţin 30 de copii se numără printre cei morţi, potrivit şefului administraţiei din Lahore, Mohamed Usman. Aproximativ 350 de persoane au fost de asemenea rănite.

Citește și: O profesoară a șocat când s-a dezbrăcat pe net: Ce a decis conducerea școlii / FOTO HOT

Premierul Nawaz Sharif a cerut autorităţilor să accelereze ofensiva împotriva militanţilor islamişti, care au legături cu reţeaua teroristă Al-Qaeda.

"Vreau o coordonare proactivă între instituţiile de aplicare a legii şi agenţiile de informaţii", a spus el luni.

"Teroriştii ne-au omorât copiii - fiii şi fiicele - şi, cu voia lui Dumnezeu, îi vom elimina", a adăugat premierul, informează agerpres.ro.

Citește și: Imaginile care au scandalizat: O polițistă a pus poze cu ea goală pe Facebook

Talibanii pakistanezi, care au revendicat atentatul soldat cu peste 70 de morţi duminică, în Lahore, l-au ridiculizat marţi pe premierul Pakistanului, Nawaz Sharif, într-o postare pe Twitter în care au afirmat că războiul este chiar 'în faţa lui', informează AFP.

Aceste comentarii intervin în condiţiile în care parcurile au fost redeschise fără o supraveghere sporită, după atentatul care a avut loc într-un parc din Lahore, extrem de aglomerat cu ocazia Paştelui, însă parcul în care a avut loc atentatul, Gulshan-i-Iqbal, a rămas închis.

Sute de persoane au fost rănite după ce un kamikaze şi-a declanşat încărcătura lângă locurile de atracţie unde aşteptau zeci de familii.

Citește și: DEMISIE cu SCANDAL la Antena 3: Acuzații grave la adresa unei vedete

Bilanţul a crescut şi mai mult marţi, atingând 73 de morţi, după ce un băiat de 16 ani grav rănit a murit, au anunţat medicii.

Sharif s-a angajat într-un discurs televizat, luni, să răzbune atacul care a lovit capitala regiunii Pendjab, fieful electoral al partidului său PML-N, aflat la putere.

'Teroriştii nu pot să afecteze hotărârea noastră. Lupta noastră va continua până la eliminarea completă a ameninţării teroriste', a declarat Sharif.

Citește și: Vestea lunii pentru Simona Halep: Ce a aflat în această seară

Însă marţi, Ehansullah Ehsan, purtătorul de cuvânt al facţiunii Jamaat-ul-Ahrar al talibanilor pakistanezi care a revendicat atacul, a luat în derâdere afirmaţiile premierului, pe Twitter. 'După atacul din Lahore, Nawaz Sharif şi-a reluat vechiul refren, pentru a oferi false asigurări', a notat acesta. 'Nawaz Sharif trebuie să ştie că războiul a ajuns în faţa lui şi, cu voia Domnului, mujahedinii vor fi învingători', şi-a exprimat el convingerea.

Atentatul de duminică, comis în timpul Paştelui catolic, este cel mai sângeros pe care l-a cunoscut Pakistanul în acest an şi constituie o lovitură serioasă la adresa numeroaselor promisiuni din partea autorităţilor privind îmbunătăţirea situaţiei în domeniul securităţii.

Citește și: RUŞINOS Federaţia Română de Fotbal a comis-o grav de tot

Armata a anunţat o serie de 'operaţiuni la Lahore, oraşul natal al lui Nawaz Sharif, şi în multe alte localităţi din Pendjab, provincie guvernată de fratele său Shehbaz Sharif, acuzat de laxism faţă de islamişti.

Sunt prevăzute şi alte operaţiuni, au dat asigurări autorităţile.

Creştinii, care reprezintă circa 2% din populaţia acestei ţări majoritar musulmane, sunt discriminaţi şi luaţi drept ţinte.

Citește și: Coreea de Nord și-a plasat armata în stare de alertă și anunță că atacă nuclear SUA

Un dublu atentat sinucigaş comis de talibani împotriva unor biserici la Lahore s-au soldat cu 17 morţi în martie 2015, iar un atentat care a avut loc la sfârşitul unei slujbe, duminică, a curmat peste 80 de vieţi în septembrie 2013, la Peshawar.

O ofensivă militară lansată împotriva islamiştilor armaţi a fost intensificată anul trecut, făcând din 2015 anul cel mai sângeros în ceea ce priveşte atentatele, după emergenţa grupării Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), în 2007.

Însă observatorii subliniază că mişcarea talibană este în continuare capabilă să comită atacuri la scară mare.

Citește și: Gigi Becali, proces la Curtea Supremă din cauza unei amenzi URIAȘE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.