Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste mai puțin de 30 de ani, unul din șapte locuitori ai planetei va suferi de diabet (studiu)

diabet

Numărul adulților care suferă de diabet la nivel mondial va fi mai mult decât dublu până în 2050, potrivit unui studiu care dă vina pe creșterea rapidă a nivelului de obezitate și pe creșterea inegalităților în materie de sănătate.

Noile estimări prevăd că numărul va crește de la 529 de milioane în 2021 la peste 1,3 miliarde în 2050. Nu se așteaptă ca vreo țară să înregistreze o scădere a ratei diabetului în următorii 30 de ani. Constatările au fost publicate în revistele The Lancet și The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Experții au descris datele ca fiind alarmante, afirmând că diabetul depășește majoritatea bolilor la nivel global, reprezentând o amenințare semnificativă pentru oameni și pentru sistemele de sănătate.

"Diabetul rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice din zilele noastre și va crește agresiv în următoarele trei decenii în fiecare țară, grupă de vârstă și sex, reprezentând o provocare serioasă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume", a declarat Dr. Shivani Agarwal, de la Montefiore Health System și Albert Einstein College of Medicine din New York.

Separat, ONU a prezis că, până în 2050, populația lumii va fi de aproximativ 9,8 miliarde de locuitori. Acest lucru sugerează că, până atunci, între una din șapte și una din opt persoane va trăi cu diabet.

Diabetul de tip 2, cel mai răspândit, poate fi prevenit

Autorii cercetării au scris: "Diabetul de tip 2, care reprezintă cea mai mare parte a cazurilor de diabet, poate fi în mare parte prevenit și, în unele cazuri, este potențial reversibil dacă este identificat și gestionat la începutul evoluției bolii. Cu toate acestea, toate dovezile indică faptul că prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial, în primul rând din cauza creșterii obezității cauzate de mai mulți factori."

Rasismul structural cu care se confruntă grupurile etnice minoritare și "inechitatea geografică" au accelerat ratele de diabet, boală, îmbolnăvire și deces în întreaga lume, au declarat autorii.

Persoanele din comunitățile marginalizate au mai puține șanse de a avea acces la medicamente esențiale, cum ar fi insulina, și au un control mai slab al glicemiei, o calitate mai scăzută a vieții și o speranță de viață redusă.

Pandemia a amplificat inegalitatea în ceea ce privește diabetul la nivel mondial. Persoanele cu diabet au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta o infecție severă cu Covid-19 și de a muri, comparativ cu cele fără diabet, în special în rândul grupurilor etnice minoritare, au spus autorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.