DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pesticide dăunătoare pentru albine, prezente în 75% din mierea produsă pe plan mondial

dzr
albina miere

Urmele unor pesticide toxice pentru albine au fost detectate în 75% din mierea produsă pe plan mondial, fapt care stârneşte îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă cu privire la supravieţuirea acestor insecte polenizatoare ce au o importanţă crucială pentru agricultură, informează AFP, citat de AGERPRES.

Concentraţiile depistate în 198 de eşantioane de miere prelevate de pe întreaga planetă nu sunt considerate periculoase pentru oameni. Ele se situează sub plafonul autorizat de Uniunea Europeană, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science.

Citeşte şi: Condimentul care te face mai deştept. Efectele incredibile asupra organismului

După ce au constatat că 34% din eşantioane conţineau "concentraţii de neonicotinoide cunoscute pentru că sunt nocive" pentru albine, oamenii de ştiinţă au prevenit că o expunere cronică la aceste substanţe pesticide ameninţă supravieţuirea acestor insecte. 

Albinele polenizează planetele în timp ce colectează nectarul florilor, pe care îl depun apoi în stup şi din care se formează apoi mierea. 

Ele intervin în polenizarea a peste 90% din cele mai importante 107 culturi de pe Terra, însă, în ultimii ani, au cunoscut un declin accentuat, fiind afectate de un sindrom denumit "colapsul coloniilor de albine". Acest fenomen misterios determină dispariţia sau moartea unor roiuri întregi. 

"Aceste descoperiri sunt alarmante", a spus Chris Connolly, expert în neurobiologie la Universitatea Dundee, autorul unui articol ce însoţeşte studiul publicat în revista Science. 

"Nivelurile ridicate sunt suficiente pentru a afecta funcţiile cerebrale ale albinelor şi ar putea să le afecteze capacitatea de a găsi hrană şi de a poleniza culturile şi vegetaţia", a avertizat acelaşi cercetător. 

Neonicotinoidele sunt considerate factorul esenţial pentru declinul mondial al albinelor. Folosirea lor a fost parţial interzisă în Uniunea Europeană în 2013.

Eşantioanele colectate în Europa în cadrul acestui studiu au fost recoltate în mare parte înainte de intrarea în vigoare a acestei interdicţii, a semnalat profesorul Connolly. Analize suplimentare sunt necesare pentru a aprecia eficienţa iniţiativei europene.


Cercetătorii şi-au concentrat analizele pe cinci tipuri dintre cele mai utilizate neonicotinoide: acetamipridă, clotianidin, imidacloprid, tiacloprid şi tiametoxam. 

Apărute la mijlocul anilor 1990, aceste pesticide derivă din structura chimică a nicotinei şi atacă sistemul nervos al insectelor. 

"În total, 75% din toate eşantioanele de miere conţineau cel puţin un neonicotinoid", potrivit autorilor acestui studiu ce a fost pilotat de Universitatea din oraşul elveţian Neuchatel. "Dintre eşantioanele contaminate, 45% conţineau cel puţin două neonicotinoide şi 10% conţineau patru sau cinci neonicotinoide". 

Frecvenţa de contaminare a avut cel mai ridicat nivel în cazul eşantioanele de miere din America de Nord (89%), Asia (80%) şi Europa (79%). America de Sud a avut cel mai mic nivel de contaminare (57%).

Citeşte şi: Vaccinarea obligatorie, avizată favorabil: 'Drepturile şi libertăţile pot fi restrânse' pentru sănătatea publică

"Rezultatele sugerează că o parte importantă a polenizatorilor din lume sunt probabil afectaţi de neonicotinoide", au adăugat autorii studiului. 

ONU a avertizat în 2016 că 40% din nevertebratele polenizatoare - în special albine şi fluturi - riscă să dispară definitiv la scală mondială. Aproximativ 20.000 de specii de albine trăiesc pe Terra. 

Experţii au recunoscut că aceste descoperiri nu reprezintă cu adevărat o surpriză şi consideră că ameninţarea reprezentată de aceste substanţe ar trebui să fie luată în serios. 

"Concentraţiile ridicate (până la 56 de nanograme per gram) se găsesc în intervalul bioactiv despre care a fost demonstrat deja faptul că o astfel de situaţie afectează comportamentul albinelor şi sănătatea coloniilor", a declarat Jonathan Storkey, specialist în vegetale, care nu a participat însă la realizarea studiului. 

"Cercetătorii au dovedit în acest an că nivelurile mai mici de 9 ng/g reduc capacitatea reproductivă a albinelor sălbatice", a subliniat el. 

După părerea lui, "acumularea de pesticide în mediul înconjurător şi concentraţiile găsite în stupi reprezintă un grav motiv de îngrijorare din punct de vedere ecologist şi vor contribui, cel mai probabil, la declinul polenizatorilor". 

Potrivit lui Felix Wackers, profesor la Universitatea Lancaster, neimplicat în acest studiu, concentraţiile de expunere la pesticidele nocive ar putea fi mai mari decât cele cuantificate în miere. 

Noua cercetare "arată că albinele melifere sunt în mod obişnuit expuse la acest tip de pesticide când colectează nectarul contaminat cu neonicotinoide din culturile tratate sau din florile care au fost în contact cu nori de răspândire sau cu reziduuri din sol", a adăugat el.

Citeşte şi: Colegiul Medicilor: normele și procedurile ne răpesc din timpul de îngrijire efectivă a pacientului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.