Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinarea obligatorie, avizată favorabil: 'Drepturile şi libertăţile pot fi restrânse' pentru sănătatea publică

vaccin

Comisia de constituţionalitate a Senatului a dat joi, cu unanimitate de voturi (8 'pentru'), aviz favorabil pentru proiectul de lege iniţiat de Guvern privind vaccinarea persoanelor în România.

Preşedintele comisiei, Ionuţ Sibinescu, a afirmat că Biroul permanent a sesizat marţi comisia în urma unor cereri formulate de mai multe ONG-uri care susţin că proiectul Guvernului include prevederi neconstituţionale. Sibinescu a explicat că avizul favorabil a ţinut cont de prevederile articolelor 34 şi 53 din Constituţie. Art. 34 stipulează că "statul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea igienei şi sănătăţii publice", iar art. 53 prevede că "exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor".

Vezi şi: ALERTĂ - Raportul controlului de la DNA, trimis de Inspecţia Judiciară la CSM

Potrivit lui Sibinescu, ONG-urile invocă art. 26 din Constituţie, care prevede că "persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi". "Dacă citim până la capăt, observăm că individul poate să dispună de el însuşi dacă nu încalcă drepturile altui cetăţean. (...) Pe înţelesul tuturor, un copil nevaccinat care vine în colectivitate încalcă drepturile copilului meu care este vaccinat", a explicat Sibinescu. 

Referindu-se la drepturile copilului nevaccinat, el a menţionat că un articol din proiectul de lege prevede că, "dacă unui elev îi este suspendat dreptul de a participa la cursuri, acestea vor fi recuperate, unitatea şcolară având obligaţia să facă un plan de recuperare a cursurilor". "Am un copil şi l-am vaccinat. (...) În urmă cu mai mulţi ani nu ni se prea cerea părerea, eram chemaţi la cabinetul medical şi eram vaccinaţi. În opinia mea, eu cred că aşa este mai bine", a afirmat Sibinescu. 

Trei reprezentanţi ai acestor ONG-uri şi-au prezentat joi, în Comisia de constituţionalitate, punctele de vedere. 

Adrian Aciu de la Asociaţia Civică pentru Dreptate susţine că proiectul trebuie să se întoarcă în dezbatere publică. 

"Numărul persoanelor care nu doresc vaccinarea este în creştere, este un trend ascendent. Aceasta demonstrează că oamenii, pe măsură ce se informează, refuză această vaccinare cu forţa, care are problemele ei. Majoritatea ţărilor lumii a interzis această practică, iar acolo unde totuşi ea s-a introdus există nişte portiţe ca să nu poţi să fii obligat. Aşa trebuie să fie şi în România. Proiectul acesta de lege nu lasă aceste portiţe. (...) Dacă guvernanţii noştri ar dori să amâne şase luni sau un an acest proiect, s-ar vedea foarte clar că în alte ţări care au introdus obligativitatea ce probleme au apărut. (...) Dacă un vaccin conţine mercur care este toxic, cum poate cineva să te oblige să îţi bage în corp, de bună voie şi pe banii tăi, aşa ceva?", a susţinut Aciu. El a opinat că unui părinte trebuie să i se ofere dreptul de a refuza vaccinarea copilului său prin prezentarea unei imunograme care să ateste imunitatea foarte bună a copilului. 

Comisia de sănătate este sesizată pentru raport în cazul acestui proiect de lege, raport care va fi dezbătut şi votat împreună cu proiectul de lege în plenul Senatului, primă Cameră sesizată în această speţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.