Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Daea: 'Din 2021până la o mie de hectare vor fi irigate prin acumularea precipitaţiilor'

mediafax.ro
petre daea

Din anul 2021 vom intra într-o altă etapă de mărire a suprafeţelor agricole care vor putea fi irigate, până la un milion de hectare, în zone unde există posibilitatea de acumulare a apei din precipitaţii, a declarat, duminică, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, potrivit agerpres.ro.

"Programul nostru prevede pe termen lung, începând din 2021, să intrăm în alte etape de mărire a suprafeţelor respective, până la un milion de hectare, şi ele vizează şi aceste zone, aceste bazine hidrografice unde ai posibilitatea să acumulezi apă din precipitaţii prin baraje uşor de făcut şi să dirijăm această apă pe terenurile agricole. Am fost la Arad zilele acestea şi este acolo Canalul Morilor, o lucrare extraordinar de importantă. După 42 de ani acolo lucrează excavatorul românesc. Este o lucrare extraordinară care pleacă din Criş şi merge 91 de kilometri, se varsă tot în Criş. Este un canal cu dublă funcţionalitate pentru a elimina apele în exces, pentru desecare, dar şi pentru a asigura atunci când vremea este potrivnică şi nevoia de apă îl împinge pe fermier să irige. Este acolo un lanţ de mori, au fost create acolo 13 mori. În 1830 acest canal a fost făcut cu lopata, cu târnăcopul, cu spatele, cu targa. (...) Mai sunt câţiva ani şi facem 200 de ani de când este canalul respectiv. Acum, acolo, se lucrează. De asemenea la Păuleşti, sistemul de irigaţii. Peste tot în ţară lucrările sunt deschise ca urmare a acestui efort extraordinar din punct de vedere al alocării banilor şi al deciziei pentru că aici, ca să faci, trebuie să vrei", a precizat la postul public de televiziune ministrul Agriculturii.

Citește și: Ultima oră: Răzvan Lucescu va fi supus unei operații

De asemenea, şeful MADR a oferit un exemplu în privinţa producţiei de porumb în momentul în care intervine sistemul de irigaţii.

"România cultivă în jur de 2,5 milioane hectare cu porumb. Un milion de hectare cu porumb va intra obligatoriu prin succesiunea culturilor în asolamentul respectiv. Un milion de hectare, la o producţie de 16 tone la hectar, realizează 16 milioane de tone. De diferenţa până 2,5 milioane de hectare, se obţin 5 tone (media/hectar n.r.) în neirigat. Înseamnă din capul locului 23 de milioane de tone de porumb. Iată de ce spune tot timpul că merită să facem aceste investiţii, iar România nu va putea părăsi acest loc de frunte în UE pentru că se află pe un drum bun şi se lucrează intens în această direcţie", a spus Daea.

Prezent în emisiune, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a menţionat că există apă în această ţară şi "că nu avem ce facem cu ea".

"Cum să nu folosim noi tot acest bazin hidrografic? Asta trebuie să avem ca obiectiv. Că se întâmplă într-un an, în doi, dar în cinci ani maxim, noi putem să ne apropiem de potenţialul maxim de irigabilitate al României (...) Ce trebuie pentru agricultură? Apă, soare şi căldură şi subvenţiile la timp", a adăugat Liviu Dragnea.

Adresându-se lui Daea, preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că piscicultura reprezintă o altă provocare la care "trebuie să măriţi viteza". "Aţi fost prin piaţa Obor? O să ceară crap românesc şi i se dă crap românesc, care e din Spania. Sau caras din Ungaria. Ţara asta, câtă apă are, cum să mâncăm crap românesc adus din Spania? Aici este un potenţial foarte mare. Din păcate în anii precedenţi nu s-a făcut aproape nimic şi aici trebuie o abordare foarte serioasă pentru că este o sursă de venit foarte importantă. A crescut ponderea în PIB, dar nu atât de mult, pe toate sectoarele", a spus Dragnea.

La rândul său, Petre Daea a adăugat că România are 700.000 de hectare de luciu de apă, cu potenţial de a ajunge 60.000 de tone de peşte, dar la ora actuală ajunge la abia 12.000 de tone de peşte, în condiţiile în care, în trecut, producţia se ridica la 660.000 de tone. "Avem crapul de Salonta creat de specialiştii români pe care îl cresc alţii. Crap românesc autorizat în România", a spus acesta.

Întrebat dacă va exista un program în aceste sector pentru creşterea producţiei, şeful PSD a răspuns: "Până la toamnă trebuie să fie gata, pentru a putea anul viitor să înceapă. De ce până la toamnă? Ca să prindem finanţările în buget. Este păcat de Dumnezeu. Ştiu când eram mic erau lacurile, râurile erau pline de peşte. Nu este în regulă această situaţie. Ungaria nu are potenţialul nostru şi produce mai mult peşte decât România şi nu importă", a spus Dragnea.

În context, Daea a vorbit şi despre cei 100.000 de pescari care primesc gratuit permisele de pescuit şi care se plâng că nu mai există peşte în România. "Ei spun mereu acelaşi lucru: mă plimb zile întregi să prind un peşte. Nu mai există peşte în România. Peştele dacă nu îl îngrijeşti, să nu îi faci injecţii, nu îl furajezi...În acvacultură ai activitate serioasă. Dar aici am pierdut tempoul de-a lungul vremii. Revitalizarea sistemului este obligatorie pentru ţară", a adăugat şeful MADR.

Liderul PSD a precizat că bălţile şi lacurile sunt neîngrijite pentru că nu au fost acordate subvenţii care să îi ajute să vândă peştele în mod avantajos. "Să lucraţi împreună cu cei Apele Române şi în toamnă să avem programul gata pentru că e păcat. Înainte era Dunărea plină de sturioni. De ce să nu mai avem, crap, caras, fitofag, novac, apele au rămas la fel sunt la fel doar că bălţile şi lacurile sunt neîngrijite pentru că nu i-a ajutat nimeni cu vreo subvenţie ca să poată vinde peştele în mod avantajos", a subliniat Liviu Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.