Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petro Poroşenko: 'Ucraina se vrea definitiv separată de lumea rusă'

Petro Porosenko

Ucraina a celebrat luni cea de-a treia aniversare de la revolta proeuropeană din Maidan (Nezalejnosti), care a marcat cu sânge voinţa sa de apropiere de UE şi a însemnat 'separarea sa de lumea rusă', potrivit preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, informează AFP. Rebeliunea proeuropeană a luat contur în Piaţa Centrală din Kiev la 21 noiembrie 2013 şi s-a încheiat cu trei luni mai târziu, prin înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, după moartea a circa o sută de manifestanţi şi douăzeci de poliţişti în confruntări violente.

Revoltele din Maidan 'au pus capăt trecutului nostru ruso-sovietic şi perioadei post-sovietice', a declarat Poroşenko în cadrul unei ceremonii la Kiev. 'Ele au separat lumile noastre ucraineană şi europeană de lumea rusă', a subliniat el. Ucraina a acuzat Rusia că este responsabilă de măcelul din Maidan, când trăgători ascunşi au împuşcat în timpul manifestaţiilor protestatari, în condiţii până acum neelucidate. Moscova a respins aceste acuzaţii. Revolta a început când autorităţile de la acea vreme au anunţat că renunţă brusc la semnarea Acordului de Asociere cu UE, în avantajul cooperării cu Moscova. Destituit de parlament, preşedintele Viktor Ianukovici a fugit în final în Rusia.

Instalarea la putere a prooccidentalilor a fost urmată de anexarea, în martie 2014, a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă şi de declanşarea unui conflict sângeros cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conflict armat în care au murit până acum peste 9.500 de oameni. Ucraina şi Occidentul au acuzat Rusia că i-au susţinut militar pe separatişti, fapt dezminţit mereu de Moscova, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.