Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Phenianul CONFIRMĂ arestarea unui profesor american

SitiBe.com
Kim Sang-Duk

Mass-media oficială nord-coreeană a confirmat miercuri arestarea luna trecută a unui profesor american, într-un context extrem de tensionat între Phenian şi Washington pe tema programului nuclear al Coreii de Nord, relatează AFP, potrivit agerpres.

Kim Sang-Duk, numit de asemenea Tony Kim, a fost arestat la 22 aprilie pe aeroportul din Phenian pentru "comiterea de acte criminale ostile care aveau drept scop răsturnarea RPDC" (Republica Populară Democrată Coreeană), afirmă agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Lituania cere audierea lui Gorbaciov. Răspunsul venit de la Moscova a fost prompt

"Kim este acum deţinut de autorităţile judiciare competente, care investighează crimele sale", conform agenţiei menţionate de presă.

Kim Sang-Duk este al treilea cetăţean american reţinut în Coreea de Nord.

Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie (USTP) din Phenian a anunţat că acesta a fost arestat în momentul în care se pregătea să părăsească ţara după ce a predat timp de mai multe săptămâni la această instituţie de învăţământ.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a văzut în această arestare o tentativă a regimului Kim Jong-Un de a utiliza un cetăţean american ca mijloc de presiune în contextul în care tensiunile s-au acutizat între Coreea de Nord şi comunitatea internaţională din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului.

"Ne confruntăm cu un lider care se agită peste măsură", a spus ea săptămâna trecută într-un interviu pentru CBS. "El încearcă să arate poporului său că el are puterea, fie prin retorică, fie prin acţiunile sale", a adăugat ea, indicând că Washingtonul depune eforturi pentru a strânge informaţii privind această arestare.

Decizie istorică la Chişinău: Prezenţa Armatei a 14-a este neconstituţională

Universitatea USTP, fondată de evanghelişti creştini străini, şi-a deschis porţile în 2010 şi are câţiva profesori americani. Studenţii sunt, în general, copiii provenind din rândul elitei.

Kim este un fost profesor de la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din oraşul chinez Yanbian, în apropiere de frontiera cu Coreea de Nord. Conform site-ului său internet, el predă contabilitate.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, Kim, în vârstă de 55 de ani, a participat la programe de asistenţă pentru copiii din zonele rurale din Coreea de Nord.

Alţi doi americani au fost deja reţinuţi în Coreea de Nord, pe fondul relaţiilor tensionate cu Statele Unite. Otto Warmbier, un student de 21 de ani, a fost condamnat anul trecut la 15 ani de muncă silnică pentru un presupus furt de materiale de propagandă. Kim Dong-Chul, un pastor americano-coreean, se află într-o închisoare nord-coreeană pentru spionaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.