Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pianista Kira Frolu, câştigătoarea bursei de 4.000 de euro în cadrul competiţiei 'Moştenitorii României muzicale'

romanticfm.ro
top muzical

În cadrul competiţiei „Moştenitorii României muzicale”, bursa în valoare de 4.000 euro a revenit pianistei Kira Frolu, care va susţine recitaluri la Sala Radio din Bucureşti şi la Filarmonicile din Timişoara şi Braşov. Este invitată şi în calitate de solistă a Orchestrei Filarmonicii „Transilvania”, pe parcursul stagiunii 2023-2024, anunţă Radio România Muzical.

Proiectul “Moştenitorii României muzicale”, care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent peste 20 recitaluri şi concerte la Sala Radio din Bucureşti, precum şi în centre culturale importante din ţară, susţinute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internaţională, dar şi două duble CD-uri apărute în 2019 şi 2021 la Editura Casa Radio, conform news.ro.

Din 2020, sub egida “Moştenitorii României muzicale” se organizează şi un concurs pentru o bursă în valoare de 4.000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera.

În 2022, pentru a treia ediţie a competiţiei „Moştenitorii României muzicale” s-au înscris 18 tineri muzicieni cu vârste între 16 şi 24 ani, aplicaţiile fiind transmise exclusiv online.

Juriul care a analizat aceste aplicaţii este alcătuit din personalităţi ale vieţii muzicale româneşti: Ovidiu Andriş – manager interimar al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, Cristina Comandaşu – manager Radio România Muzical, iniţiatoarea proiectului, Ioan Dragoş Dimitriu – manager al Filarmonicii din Braşov, Răsvan Dumitru – şef partidă Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca, membru al Cvartetului Arcadia şi director „Arcadia Chamber Music Classes”, Dan Popescu - membru delegat din partea Rotary Club Pipera şi compozitor, violistul Răzvan Popovici - violist şi directorul executiv al Festivalurilor SoNoRo şi Liliana Staicu – directorul Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente româneşti, ţinând cont şi de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni prezenţi în concurs, juriul a decis să acorde şi alte beneficii profesionale concurenţilor.

Violoncelistul Jan Sekaci primeşte invitaţia de a concerta în calitate de solist al Orchestrei de Cameră Radio şi al Filarmonicilor din Braşov şi Timişoara, iar în stagiunea 2023-2024, alături de Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj.

Soprana Aida Pascu şi violonistul Ştefan Şimonca-Opriţa vor realiza înregistrări de studio, organizate de Radio România Muzical.

Clarinetistul Petru Pane şi violonistul Ştefan Şimonca-Opriţa vor beneficia de burse SoNoRo.

Violonista Maria Marica, pianistul Nil Mladin şi violoncelista Sofia Blându sunt invitaţi să formeze un trio, pregătit în cadrul unei burse Eufonia (Timişoara), cu concerte camerale la Timişoara şi Braşov. De asemenea, trio-ul primeşte invitaţia de a participa la atelierul şi concertele de muzică de cameră din cadrul Arcadia Chamber Music Classes în vara acestui an.

Pianista Kira Frolu (22 ani), este studentă la Academia Regală de Muzică din Londra, din septembrie 2022 fiind acceptată în continuare la studii de master în cadrul aceleiaşi prestigioase instituţii. De la vârsta de 15 ani a studiat la Purcell School for Young Musicians din Londra. Este câştigătoare mai multor competiţii naţionale şi internaţionale; în 2020 a fost finalistă în competiţia pentru bursa “Moştenitorii României muzicale”, având astfel oportunitatea de a susţine un recital şi un concert alături de Orchestra de Cameră Radio, evenimente preluate de Uniunea Europeană de Radio şi difuzate de posturi europene prestigioase, precum BBC Radio 3. A debutat în concerte cu orchestra la vârsta de 15 ani; în 2021 a iniţiat un festival de pian pentru tineri pianişti, cu dorinţa de a-i inspira pe viitorii pianişti şi de a aduce înapoi în ţară o parte din educaţia primită in străinătate.

Violoncelistul Jan Sekaci (21 ani), născut la Oradea, a studiat la Cluj şi la Bucureşti; în prezent este student al Academiei Barenboim-Said de la Berlin. Pentru al treilea an consecutiv, a fost invitat să participe la clasa de excelenţă a violoncelistului Gautier Capuçon, organizat de Fundaţia Louis Vuitton din Paris. Câştigător de competiţii naţionale şi internaţionale, este invitat în stagiunea viitoare ca solist al Orchestrei Filarmonicii din Praga.

Soprana Aida Pascu (22 ani) este studentă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Deţine medalia de aur la Vienna International Competition şi marele premiu la Grand Prix George Enescu de la Paris. În toamna anului 2021 a participat la masterclass-ul Rainei Kabaivanska din Sofia, în cadrul căruia a avut oportunitatea să cânte în concerte la Opera din Plovdiv şi Opera din Sofia. În prezent urmează masterclass-ul de tehnică vocală şi interpretare al Rainei Kabaivanska, la Istituto Superiore di Studi Musicali Vecchi Tonelli, unde a primit o bursă de studiu din partea New Bugarian University. În 2021 a fost finalistă a competiţiei “Moştenitorii României muzicale”, susţinând concerte alături de Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica din Braşov.

Violonistul Ştefan Şimonca-Opriţa (21 ani), student la Hochschule für Musik din Saarbrücken, este discipolul violonistul David Grimal, care l-a invitat să facă parte din ansamblul Les Dissonances, începând cu anul 2017. Ştefan a fost concertmaestrul Les Dissonances la concertele din cadrul festivalului Enescu – ediţia 2021, dar a avut şi evoluţii solistice, alături de David Grimal. Palmaresul său include apariţii solistice alături de mari scene ale lumii internaţionale; se remarcă prin interesul deosebit acordat muzicii lui George Enescu.

Clarinetistul Petru Pane (17 ani) este elev al Colegiului de muzică “George Enescu” din Bucureşti şi câştigător a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. A debutat în concerte cu orchestra, în calitate de solist, în 2018. În 2022, a susţinut primul său turneu naţional, în care a interpretat Concertul pentru clarinet şi orchestră de Aaron Copland.

Violonista Maria Marica (23 ani) a studiat la Cluj-Napoca; în prezent este studentă la Hochshule für Musik din Saarbrücken, la clasa profesorului David Grimal. S-a remarcat la numeroase competiţii naţionale şi în concerte pe scene româneşti. În calitate de finalistă a competiţiei “Moştenitorii României muzicale” – 2021, a fost invitată să susţină un concert alături de Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj.

Pianistul Nil Mladin (22 ani) a studiat la Bucureşti; în prezent este student la Academia Regală de Muzică din Londra. În palmaresul său: premii la concursuri naţionale şi apariţii pe scene de concert româneşti şi internaţionale.

Violoncelista Sofia Blându (18 ani), elevă a Colegiului de muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti tocmai a fost inclusă printre semifinaliştii Concursului internaţional “George Enescu” – 2022. Are mai multe premii naţionale şi internaţionale, precum şi prezenţe în recitaluri; din 2017, este membră a Orchestrei Române de Tineret.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.