DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Piaţa auto din Franţa dă semne de revenire

APIA
masini

Înmatriculărilor de autoturisme noi în Franţa au scăzut cu 50,34% în luna mai, consecinţă a închiderii concesionarilor pe fondul pandemiei de coronavirus, dar este vorba totuşi de un recul mai mic decât cel înregistrat în lunile aprilie şi martie, semn că ridicarea unor restricţii s-a tradus prin relansarea activităţii, informează AFP, potrivit Agerpres.

Datele publicate luni de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA) arată că un număr de 96.310 autoturisme au fost înmatriculate în luna mai 2020, în scădere cu 50,34% comparativ cu aceiaşi lună a anului trecut. Comparativ, în luna martie piaţa auto din Franţa a înregistrat un declin de 72%, iar în luna aprilie înmatriculările de autoturisme s-au prăbuşit cu 89% în ritm anual, fiind înmatriculate doar 20.997 de autoturisme.

Oficialii CCFA subliniază că debutul ridicării restricţiilor, la data de 11 mai, s-a tradus printr.o redresare a activităţii. "Constatăm o netă revenire la finalul lunii, adică întregul sistem de distribuţie precum şi cel de livrări şi comenzile s-au deblocat" a comentat purtătorul de cuvânt de la CCFA, François Roudier. "Cifrele de la începutul lunii erau foarte jos, apropiate de cele din luna aprilie, apoi ulterior, odată cu redeschiderea concesionarilor, livrările, distribuţia dar şi comenzile şi-au revenit" a adăugat Roudier.

Livrările principalelor grupuri franceze, PSA şi Renault, au scăzut în luna mai cu 56,07% şi, respectiv, 50,39%. Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franţa au scăzut cu 51,15% în luna mai, până la 6.351 de unităţi, dar trebuie menţionat că în luna aprilie au scăzut cu 90,2% în ritm anual, până la 1.227 de unităţi.

Citește și: SURSE - Război total pe procentele pierdute de PNL în sondaje

CCFA atrage de asemenea atenţia că piaţa autoturismelor electrice a crescut în primele cinci luni ale anului. Dacă anul trecut au fost înmatriculate 16.510 de autoturisme electrice în primele cinci luni, reprezentând 1,8% din piaţă, în perioada 1 ianuarie-31 mai 2020 au fost înmatriculate 31.244 de unităţi, dublu faţă de perioada similară a anului trecut, iar cota lor de piaţă urcat la 6,5%.

Cu toate acestea, previziunile pentru anul 2020 "sunt cuprinse între minus 20% şi minus 30% iar acestea trebuie luate cu prudenţă deoarece ne lipsesc multe informaţii, în special cu privire la relansare" a precizat purtătorul de cuvânt de la CCFA, François Roudier.

Franţa este a doua mare piaţă auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, dar înaintea Italiei şi Spaniei.

Impactul pandemiei de coronavirus s-a făcut resimţit în rândul construcrorilor auto. Recent grupul auto Renault a anunţat un plan de economii în valoare de două miliarde de euro pe trei ani, care prevede în special eliminare a 15.000 de locuri de muncă, dintre care 4.600 în Franţa.

Producător de automobile din 1898, Groupe Renault este prezent în 134 de ţări şi a vândut 3,8 milioane de vehicule în 2019. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.