Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piaţa de energie nu a fost niciodată liberalizată în adevăratul sens al cuvântului (ACUE)

www.magnanews.ro
energie electrică

Piaţa de energie nu a fost niciodată liberalizată în adevăratul sens al cuvântului şi, pentru asta, este nevoie de mai multe măsuri, printre care şi stabilirea unei scheme de ajutor a consumatorilor vulnerabili, a declarat, luni, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) potrivit Agerpres.

"La gaze, doar segmentul de producţie a fost liberalizat, celelalte componente - distribuţia, transportul, înmagazinarea - au rămas reglementate, iar segmentul de furnizare la populaţie a fost, de asemenea, reglementat. Ceea ce înseamnă că a fost o limită impusă din motive... n-o să spun că au fost politice, nici că sunt sociale... eu aş spune mai degrabă că sunt de ordin social. Pentru că suntem în marea dispută: cine ar trebui să beneficieze de ajutoare, subvenţii ţintite, sprijin, astfel încât să-şi permită să plătească factura de energie şi gaze", a precizat Vlăsceanu, într-o conferinţă pe teme de concurenţă.

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi pe piaţa de electricitate, a adăugat ea.

"Similar, pe piaţa de energie electrică, s-a insistat foarte mult şi la Comisia Europeană a existat această interpretare că piaţa de energie electrică este liberalizată în România. Atâta vreme cât preţul pentru populaţie trebuie să fie avizat, iar avizat înseamnă aprobat de către autoritatea de reglementare, înseamnă că nu există liberalizare completă. Şi de aici apare această confuzie - că piaţa a fost liberalizată, că ne-am întors la piaţa reglementată şi acum trebuie reliberalizată. În realitate, ea nu a fost niciodată liberalizată în adevăratul sens al cuvântului", susţine oficialul ACUE.

În opinia sa, era vorba doar de începutul procesului de liberalizare.

"Începuse, într-adevăr. Pe lângă cei cinci furnizori de ultimă instanţă, care au obligaţia de a alimenta populaţia în regim de serviciu universal, piaţa s-a deschis treptat şi există peste 100 de furnizori concurenţiali. Cine doreşte să-şi facă un business din furnizarea de energie electrică îndeplineşte condiţiile din reglementările ANRE, îşi ia licenţă de furnizare şi poate să-şi caute clienţi cărora să le ofere condiţii mai avantajoase şi să-i atragă în piaţa liberă. Mai mult, există un comparator de preţuri pe site-ul ANRE, unde poţi intra să vezi lista furnizorilor concurenţiali, poţi să le ceri o ofertă, iar ei sunt obligaţi să-ţi transmită o ofertă în 15 zile. Într-adevăr, trebuie să fii foarte bine informat să citeşti acea ofertă", a continuat Vlăsceanu.

Potrivit acesteia, autorităţile trebuie să vină cu un set de măsuri pentru protecţia consumatorilor vulnerabili.

"Aici a fost o amânare în ultimii 30 de ani, nu definiţia, că avem în vreo 3-4 reglementări, ci schema propriu-zisă de suport, probabil în următoarele luni vom discuta mai multe despre acest subiect. Avem deja un set de angajamente faţă de Comisia Europeană pe care cu siguranţă va trebui să le implementăm cu sprijinul autorităţii de concurenţă", a mai spus Vlăsceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.