Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PÎCCJ o linişteşte pe Kovesi. Încă nu are dosare finalizate la SIIJ

kovesi aripi

Un ciudat drept la replică pare să transmită un mesaj spre depărtările Parchetului European, dar și spre cei care au pe ordinea de zi desființarea SIIJ. Până la data de 2 martie 2021, niciun procuror din cadrul Secţiei nu a emis vreun rechizitoriu prin care să dispună trimiterea în judecată a fostului procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, informează PÎCCJ.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat marţi un drept la replică pentru România TV. Comunicatul a apărut iniţial pe pagina de Facebook, după care a dispărut, însă a fost păstrat pe site-ul Ministerului Public.

Parchetul condus de Gabriela Scutea precizează că, în cursul zilei de 1 martie 2021, în emisiunea ”Punctul Culminant”, difuzată de postul de televiziune România TV, unul dintre invitații aflați în studio a afirmat că procurorul șef adjunct al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) „are pe masă niște rechizitorii finalizate” privind pe un fost procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Mai exact, un invitat vehicula un zvon care circulă de luni de zile în sistem, cu privire la un presupus rechizitoriu întocmit de procurorul Adina Florea, în unul dintre dosarele în care este vizată Laura Codruţa Kovesi, dar care zace nesemnat de procurorul ierarhic superior, actualul şef al SIIJ, Nicolae Marin.

În mod mai puţin uzual, Parchetul General alege să dea o replică unui invitat dintr-un studio tv, deşi mesajul pare mai degrabă adresat altor actori importanţi pentru soarta SIIJ.

"Până la data de 2 martie 2021, niciun procuror din cadrul Secției nu a emis vreun rechizitoriu prin care să dispună trimiterea în judecată a fostului procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Pe cale de consecință, procurorul șef adjunct al SIIJ nu are un astfel de rechizitoriu la verificare sub aspectul legalității și temeiniciei, potrivit art. 328 din Codul de procedură penală, și nu se poate pune problema confirmării sau infirmării unui rechizitoriu vizând magistratul la care s-a făcut referire, ori a unor întârzieri privind exercitarea atribuțiilor de conducere", se arată în comunicat PÎCCJ.

Procuroarea SIIJ Adina Florea a fost obligată de Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o sentință definitivă pronunțată astăzi, să finalizeze până la 1 aprilie dosarul în care aceasta o cercetează pe fost șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit minutei instanței.

În 10 ianuarie, șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, ceruse Înaltei Curți să o oblige pe procuroarea Adina Florea de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) să dea mai repede o soluție în dosarul în care Kovesi a rămas cu statutul de inculpată pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.