Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piloții ucraineni sunt foarte impresionați de avioanele F-16: pur și simplu le-au depășit așteptările

unian.ua
f-16

Piloții ucraineni sunt "foarte impresionați" de avioanele de luptă F-16 ale SUA, a relatat serviciul ucrainean al postului Vocea Americii, potrivit Insider.

Un pilot care a primit indicativul "Phantom" a declarat într-un interviu acordat postului că piloții ucraineni care se antrenează pe avioanele de luptă multirol în SUA și Europa au lăudat aparatele.

"Piloții noștri sunt foarte impresionați", a spus el. "Acest avion pur și simplu le-a depășit așteptările. Chiar și cu cantitatea de informații pe care au primit-o în timpul antrenamentelor, ei văd deja mari perspective și un mare potențial în ceea ce privește modul în care acest avion va ajuta forțele noastre aeriene."

Și vă puteți imagina că există informații pe care nu le-au aflat încă, nu le-au dat încă, despre ce altceva ar putea fi capabil acest avion."

Dar "Phantom" a adăugat că reeducarea piloților pe acest avion avansat a prezentat anumite provocări, deoarece mulți dintre ei erau obișnuiți să piloteze avioane mai vechi, Su-27 și MiG-29, construite de ruși.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, a anunțat în august că SUA vor începe antrenarea piloților ucraineni pe avioanele F-16 "în sprijinul efortului internațional de a dezvolta și consolida apărarea pe termen lung a Ucrainei".

Americanii au început pregătirea piloților ucraineni în octombrie

SUA au început pregătirea piloților ucraineni în octombrie, în timp ce Royal Air Force din Marea Britanie a început în august, supunând piloții la lecții de zbor și de limba engleză înainte ca o primă cohortă să înceapă pregătirea specifică pentru F-16 în Danemarca în decembrie.

Grant Shapps, ministrul britanic al apărării, a declarat atunci, într-un comunicat de presă, că, deși Ucraina a fost "vulnerabilă" la atacurile aeriene rusești în primele etape ale conflictului, "forțele sale armate sunt acum capabile să intercepteze și să distrugă majoritatea covârșitoare a muniției primite", datorită susținătorilor internaționali care oferă ajutor aerian pentru apărarea sa aeriană.

"Împreună, mergem acum mai departe, asigurându-ne că Ucraina va avea în viitor o forță aeriană modernă, formată în jurul avionului de luptă F-16 de generația a patra, foarte capabil", a adăugat el.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat: "Ucraina apreciază foarte mult pregătirea piloților pe care Marea Britanie și alți parteneri o oferă", adăugând că a oferit un "program rapid și eficient pentru a dota piloții ucraineni cu abilitățile de care au nevoie în războiul împotriva Rusiei".

Vor mai trece câteva luni până când aceștia vor vedea acțiuni împotriva forțelor rusești, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

Olanda, Danemarca și Norvegia oferă până la 60 de avioane F-16 Ucrainei, potrivit The Telegraph.

Potrivit site-ului Forțelor Aeriene americane, F-16 Fighting Falcon "este un avion de luptă compact, cu roluri multiple", folosit atât în luptele aer-aer cât și în cele aer-suprafață.

Avionul de 49 de picioare lungime poate transporta două bombe de 2.000 de kilograme, două rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder, două rachete aer-aer cu rază medie de acțiune avansată AIM-120 și două rezervoare externe de combustibil de 2.400 de kilograme. Este echipat, de asemenea, cu un tun cu țevi multiple de 20 mm M-61A1. Se adaugă că poate zbura mai mult de 500 de mile atunci când efectuează operațiuni aer-sol.

Vor schimba avioanele F-16 soarta războiului?

Dar think tank-ul Atlantic Council și-a exprimat îndoiala într-un raport din august că avionul de luptă se va dovedi a fi un factor de schimbare a jocului în război, deoarece sistemele de rachete sol-aer S-400 ale Rusiei ar reprezenta probabil o amenințare serioasă pentru toate avioanele ucrainene și le-ar forța să zboare la altitudini mai mici, punându-le în dezavantaj.

În ciuda acestui fapt, a menționat că "efortul depus pentru instruirea piloților, a echipajelor de la sol și a logisticienilor ucraineni în vederea operării și întreținerii acestor avioane va avea o valoare pe termen lung".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.