Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu un elicopter Mi-8 furnizează acum informații cheie despre aviația rusă

elicopter belarus

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu un elicopter Mi-8 luna trecută înarmează Ucraina cu mai mult decât echipament militar. Maksym Kuzminov, pilotul de elicopter care a schimbat tabăra într-o dezertare îndrăzneață, furnizează acum armatei ucrainene informații cheie despre aviația rusă, potrivit unui interviu cu Kuzminov publicat de Defense Intelligence of Ukraine, scrie businessinsider.com .

Kuzminov împărtășește informații despre sistemele de comunicații și rețeaua de aerodromuri ale Rusiei cu serviciul de informații ucrainean, a precizat agenția.

Interviul cu Kuzminov, în care acesta a discutat pentru prima dată în mod public despre dezertarea sa, a fost inclus într-un documentar de o oră intitulat "Piloți ruși doborâți", care a fost încărcat pe YouTube de către serviciile de informații ale apărării din Ucraina la începutul acestei luni.

"Prin această misiune bine planificată și gestionată, am reușit să provocăm o mulțime de daune sensibile și șocante forțelor militare rusești din spațiul aerian", a declarat Artem Shevchenko, un jurnalist militar care a narat documentarul.

Vestea despre dezertarea lui Kuzminov a fost făcută publică pentru prima dată la sfârșitul lunii august, dar schimbarea de tabără în sine a culminat cu o confruntare tensionată pe un aerodrom din Harkov, la 9 august.

Kuzminov a contactat pentru prima dată Serviciul de informații al apărării din Ucraina la sfârșitul anului 2022, demarând un plan pentru ca el să fugă din Rusia cu elicopterul său. După luni de planificare, care a inclus mutarea părinților lui Kuzminov din Rusia în Ucraina, el a făcut în cele din urmă mișcarea în august, zburând cu elicopterul la o altitudine joasă în modul de tăcere radio peste graniță și pe teritoriul ucrainean.

La bord se aflau alți doi membri ai echipajului care nu știau dezertarea și, când au încercat să fugă, au fost "eliminați", au declarat în august oficiali ucraineni pentru Radio Europa Liberă.

Serviciile de informații ale apărării ucrainene au declarat în documentar că Kuzminov a fost rănit în etapa finală a dezertării, dar a fost tratat rapid cu asistență medicală.

Imaginile din documentar arată elicopterul Mi-8 așezat pe un câmp mare cu iarbă, în timp ce membrii serviciilor ucrainene înconjoară aeronava și se uită înăuntru. O fotografie arată doi soldați ucraineni care stau în fața elicopterului cu degetul mare în sus.

După ce Kuzminov a aterizat în regiunea Harkov, elicopterul a fost mutat în cele din urmă pe un teritoriu mai sigur, a declarat serviciul de informații al apărării din Ucraina.

Mi-8 AMTSh din 2016 provine din regimentul rusesc de elicoptere 319 separat, cu sediul în regiunea Primorsky. Aeronava va fi folosită pentru a "reaproviziona" flota militară a Ucrainei, a precizat serviciul de informații al apărării.

Kuzminov și familia sa sunt în prezent în siguranță în Ucraina. Pilotul a fost recompensat cu 500.000 de dolari pentru că a dezertat cu elicopterul său, după ce guvernul ucrainean a implementat anul trecut un program care stimulează militarii ruși să dezerteze cu echipamentele lor în schimbul unor recompense bănești importante.

În interviul său, Kuzminov a declarat că a dezertat pentru a evita să fie complice la "crimele" Rusiei și a încurajat alți militari ruși să îi urmeze exemplul și să dezerteze. "Ucraina va câștiga acest război, asta este sigur", a declarat Kuzminov. "Pentru că națiunea ucraineană s-a unit extraordinar de mult".

Andrii Iusov, un oficial din cadrul Serviciului de informații al apărării din Ucraina, a declarat pentru Radio Svoboda în această săptămână că a existat o creștere zilnică de 70% a numărului de apeluri la o linie telefonică de dezertare administrată de stat de când dezertarea lui Kuzminov a fost făcută publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.