Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piraţi somalezi au deturnat o navă maritimă iraniană

somalia

Piraţi somalezi au deturnat o navă iraniană având la bord 20 de membri ai echipajului, în largul coastei Somaliei, a anunţat miercuri Oceans Beyond Piracy (OBP), organizaţie neguvernamentală specializată în lupta împotriva pirateriei, informează AFP. Piraţii au pus stăpânire pe navă marţi, în largul Qandala, iar ulterior au dirijat-o spre acest port situat în regiunea semiautonomă Puntland, în nordul Somaliei, a explicat John Steed, responsabil al OBP pentru Africa de Est.

Această deturnare confirmă, potrivit lui Steed, o nouă 'tendinţă', cu recrudiscenţa activităţilor de piraterie în Somalia, care au stat în 'hibernare' în ultimii ani. Au fost cel puţin opt atacuri împotriva unor nave recenzate în ultimele luni în zonă, dintre care trei s-au soldat cu deturnări reuşite.

Săptămâna trecută, marina indiană a împiedicat o deturnare în nord-estul Somaliei, respingând trei mici nave cu motor, ai căror ocupanţi încercau să pună stăpânire pe un cargo. Sărăcia şi lipsa de resurse a pescarilor somalezi, precum şi relaxarea din cadrul companiilor maritime, dornice în primul rând să-şi diminueze costurile, explică escaladarea actelor de piraterie în 2017. Pirateria somaleză, care a ajuns la o scară industrială în 2005, a cunoscut apogeul în 2011, iar atacurile au perturbat foarte serios navigaţia internaţională în această zonă extrem de frecventată de navele de mărfuri, conform Agerpres.

Însă măsurile de luptă anti-piraterie, printre care desfăşurarea de forţe navale internaţionale, şi-au adus în final roadele: doar o mână de tentative de a cuceri navele au mai avut loc în largul coastelor somaleze în ultimii ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.