Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pîslaru: 'Guvernul a adoptat o OUG prin care Inspecţia Socială va putea aplica sancţiuni'

Dragos-Pislaru

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care se schimbă competenţele şi atribuţiile Inspecţiei Sociale, care va putea aplica şi sancţiuni, a anunţat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"În ordonanţa de urgenţă de astăzi se schimbă prerogativele, competenţele şi atribuţiile Inspecţiei Sociale. (...) Majoritatea actelor normative nu prevedeau posibilitatea să dai amenzi la beneficiarii care se foloseau de sistem şi îşi obţineau într-un mod necuvenit aceste beneficii. Aceste lucruri sunt reglate. Deci, există o secţiune întreagă de sancţiuni în care avem practic un cadru unitar şi, în acest moment, inspectorul social (...) se poate duce şi îşi poate face pe teren activitatea. (...) Până acum, pentru că nu am avut resurse şi nici cadru, făceam un control de legalitate, adică verificam documentele care erau făcute de primării. Acum (...) se merge în comunităţi, prin anchete sociale pe teren, pentru a vedea într-adevăr care este acea vulnerabilitate care a fost declarată şi dacă este corectă sau nu. (...) Inspecţia Socială poate da acum sancţiuni", a explicat Dragoş Pîslaru, într-un briefing la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului Muncii, prin OUG adoptată miercuri se oferă Inspecţiei Sociale "un statut special", care să permită existenţa unui "sistem unitar de sancţiuni".

"Avem o Inspecţie Socială, care cu numele dă bine, dar care a fost pur şi simplu lăsată (...) fără dinţi, în ultima perioadă. Nu au posibilitatea să aibă un cadru unitar de amenzi, nu au posibilitatea să sancţioneze toate categoriile din sistem care duc la fraudarea sistemului şi mai mult decât atât au fost decimate în materie de personal", a arătat Pîslaru.

Citește și: Liviu Dragnea îi plânge de milă lui Adrian Severin: 'A făcut multe pentru această țară'

Ministrul Muncii a mai spus că, prin aceste măsuri, Guvernul urmăreşte să aibă servicii de calitate şi un sistem de beneficii sociale care să fie acordate celor care au cu adevărat nevoie.

"Urmărim, pe de o parte, să avem servicii de calitate, în care să punem accentul pe prevenţie şi reintegrare socială, şi un sistem de beneficii sociale care să fie acordate celor care cu adevărat au nevoie de aceste beneficii, persoanelor cu adevărat vulnerabile. Şi vestea bună a zilei de astăzi, pentru toţi aceşti oameni din această ţară, care într-adevăr sunt vulnerabili, (...) nu mimează că sunt vulnerabili, este că vom avea, începând cu acest act normativ, mai multă grijă de ei", a spus Pîslaru.

Ministrul Muncii a explicat şi urgenţa adoptării acestui act normativ.

"În 2014, pe vremea mandatului unei distinse doamne ministru, pentru ca să se scape de un distins director al Inspecţiei Muncii, s-a făcut o reformă, în care Inspecţia Muncii a fost unită cu Inspecţia Socială. De-abia pe 14 noiembrie, (...) s-a promulgat legea care în Parlament a decuplat din nou aceste instituţii şi permite Inspecţiei Sociale să-şi facă mandatul. Este prima şedinţă de Guvern după promulgarea legii în care putem face acest lucru. Aşteptăm de mai bine de patru luni acest moment în care să putem avea un sistem de Inspecţie Socială care să poată acţiona în România", a mai afirmat Pîslaru.

Ministrul Muncii a mai spus că numărul de posturi din cadrul Inspecţiei Sociale va fi stabilit printr-o hotărâre de Guvern, anunță Agerpres.

"Legat de numărul de posturi, urmează o hotărâre de Guvern (...) în perioada următoare, în care calibrăm şi aşezăm organigrama şi numărul de posturi, astfel încât să se poată face această activitate", a menţionat Pîslaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.