Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pizza sau paste?

pizza paste

Preparate emblematice ale bucatariei italiene, pastele şi pizza, au cucerit întrega lume. Sunt la îndemână, uşor de preparat şi mai ales foarte gustoase.

Pastele contin carbohidrati (importanta sursa de energie) si seleniu (mineral care incetineste procesul de imbatranire celulara). Interactionand cu vitamina E, influenteaza pozitiv globulele rosii din sange, responsabile pentru culoarea rozalie, tonica a pielii.

Atentie insa la tipul de paste pe care le consumi in dieta curenta! Pastele obişnuite, realizate din făină albă, au multe calorii, peste 350 la 100 de grame. Deşi au la bază grâul, foarte bogat în proteine, vitamine şi minerale, procesul industrial de fabricare a făinii albe duce la pierderea tuturor beneficiilor alimentare ale acestuia. În final, în paste mai rămân, în cantitate foarte mare doar glucidele, care, potrivit studiilor, favorizează apariţia diabetului.

Există însă şi în cazul pastelor o alegere mai sănătoasă. Ne putem bucura de gustul lor delicios, dar în acelaşi timp putem beneficia şi de un conţinut nutriţional ridicat, cu ajutorul pastelor integrale.

Prin urmare, in locul celor albe, alege pastele nerafinate, de orez, spanac, porumb sau soia (se gasesc in magazinele de produse naturiste sau supermarketuri). Pastele integrale au cel mai bun conţinut de fibre, vitamine – B1, B2, B3, B5, K si E – şi de minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc şi mangan. Fibrele formează un gel care ajută stomacul şi absorbţia de glucoză. De aceea spaghetele normale au o încărcătură glicemică de 37, pe când cele integrale de 23.

Tot pastele integrale sunt cele mai nutritive pentru că ele conţin tărâţe şi germeni de cereale şi astfel sunt reţinute nemodificate vitaminele şi mineralele.

Pizza tradiţională pe care oricare dintre noi o poate cumpăra de la magazine sau din restaurante este compusă din faină albă, brânză, ketchup, rareori tomate reale, mezeluri (cârnaţi, pastramă, salam) şi diferite sosuri realizate din ulei vegetal hidrogenat, tip margarină, un ulei nociv pentru inimă şi vasele de sânge. În aceste condiţii, pizza tradiţională este practic o combinaţie de carbohidraţi rafinaţi şi grăsimi. Antioxidanţii lipsesc aproape în totalitate din conţinutul pizzei, un asemenea produs fiind mai degrabă un pericol pentru sănătate.

În anumite condiţii, pizza ar putea fi o mâncare sănătoasă, însă numai dacă ingredientele sunt alese cu mare grijă. Astfel, trebuie utilizat grâu integral pentru aluat, ulei de măsline, roşii crude sau un suc natural de roşii, carne slaba (exclus mezeluri), măsline, brânză slabă şi multe legume. Antioxidanţii din legume şi cerealele integrale ar putea preveni cancerul, bolile cardiovasculare şi boli neurodegenerative precum Alzheimer.

***

Exista numeroase retete atat de paste, cat si de pizza, care sunt chiar recomandate de medicii nutritionisti pentru proprietatile lor. Vezi mai jos un clasament al celor doua produse in functie de beneficiile aduse sanatatii tale, precum si modalitatea lor de preparare:

LOCUL I.     Pastele din faina integrala

Reteta paste mediteraneene: 150 g paste fierte cu o cana cu broccoli fiert si tocat si o jumatate de cana cu fasole boabe (din conserva); se toarna deasupra 1⁄2 ceascuta cu suc de rosii si piper, dupa gust.

LOCUL II.    Spaghetele Bolognese

O portie de 300 g cu carne, ceapa, parmezan aduce 237 kcalorii, 32 g carbohidrati, 5,7 g grasime si 3 g fibre. Altfel spus, echivalentul a 6 lingurite cu zahar si mai mult de 1/5 cub de grasime, care insa poate fi inlocuit, cu succes, cu paste mediteraneene.

LOCUL III.  Pizza vegetariana

Ai fi surprins cat de gustoasa poate fi o pizza vegetariana bine facuta!

Evita sa mananci pizza cu aluat gros si pufos sau cea care are aluatul cu umplutura. Doar aluatul dintr-o felie de pizza poate avea 300 de calorii. Comanda sau prepara acasa aluat subtire si crocand. De fapt, aceea este pizza adevarata a italienilor. In felul acesta, o felie va avea mai putin cu pana la 100 de calorii decat o felie de pizza cu aluat normal sau pufos.

Renunta la adaosul de carnati, cascaval si bacon, umpland-o cu rosii, ardei, broccoli, dovlecei, vinete, ciuperci sau spanac. Poti pune orice alte legume, bogate in vitaminele si in multe fibre, dar sarace in calorii. Nu uita ca peste toate sa presari celebrele verdeturi italiene.

In concluzie, daca, totusi, ai pofta de pizza…

... EVITA:

  • pizza cu branza si carnati (650 kcal/200 g)
  • pizza bogata in mozzarella (450 kcal)

… ALEGE:

  • pizza cu fructe de mare, fara branza (350 kcal)
  • pizza cu ton sau cu legume (250 kcal)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.