Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plafonarea dobânzilor: Unde au greșit băncile și IFN-urile?

dobanda

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o analiză din Ziarul Financiar pe tema inițiativei legislative care impune plafonarea dobânzilor maxime percepute de bănci şi IFN-uri pentru creditele ipotecare  şi de consum, dar și a modului cum au reacționat reprezentanții băncilor.

Ziarul Financiar:

Într-o ţară unde îi consideră pe marea majoritate a românilor needucaţi financiar, băncile au vândut românilor credite exotice, de tip CHF - în franci elveţieni sau au vândut credite cu costuri considerate ascunse, care ulterior au fost date jos fie prin procese, fie de către ANPC - Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Nici până acum băncile nu au răspuns la întrebarea de ce au vândut credite în franci elveţieni unor clienţi pe care i-au înca­­drat prin dobânzile scăzute la CHF faţă de euro sau lei, în ob­­ţinerea unor credite, fără să-i avertizeze pe prima pagină, într-un mod direct, privind evoluţia cursului valutar la francul elveţian.
Băncile care au dat credite în franci elveţieni au preferat să vândă acest produs unor clienţi needucaţi financiar, transferându-le riscul de curs valutar de care ele însă s-au protejat intern.
Şi la creditele în euro poate fi o întreagă discuţie legată de riscul valutar, dar aici responsabilitateea este a BNR, care a lăsat cursul leu/euro să scadă, permiţând în acest fel foart multor români să se încadreze în condiţiile de credit, deşi veniturile erau la limită.
De asemenea, într-o ţară unde marea majoritate a românilor sunt consideraţi needucaţi financiar, băncile au permis, prin evaluările lor, creşterea preţului la apartamente în perioada de boom la valori absurde, “ca de Viena”.
Clienţii au luat credite în special pentru apartamente, bazându-se pe aceste evaluări ale băncilor, şi niciun moment nu s-au gândit că piaţa se poate prăbuşi în numai unu sau doi ani.
Şi aici avem un dublu limbaj, respectiv economiştii băncilor atrăgeau atenţia asupra creşterii nesustenabile a preţurilor de pe piaţa imobiliară, dar şi a creşterii nesustenabile a salariilor sau a aprecierii nesustenabile şi nesănătoase a cursului de schimb, dar, pe de altă parte, băncile unde lucrau dădeau credite fără ca ele să ia în considerare avertizările propriilor economişti.
Exact cum se întâmplă şi acum, când economiştii băncilor atrag atenţia asupra creşterii prea rapide a salariilor şi câţiva dintre ei fac referire şi la creşterea din nou prea rapidă a pieţei imobiliare, dar în schimb băncile împing în sus creditarea ca în perioada de boom. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Premierul Viorica Dăncilă susţine că preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a asigurat-o că până în 2019 România va fi în spaţiul Schengen şi va scăpa ce MCV, cu toate că Juncker subliniase, cu o lună în urmă, că realizarea celor două obiective, cândva în viitor, ţine şi de forma finală a legilor Justiţiei. În ultimii ani au mai fost şi alţi politicieni care au dat ca sigură intrarea României în Schengen, dar s-au înşelat.
Şefa Guvernului, Viorica Dăncilă, a povestit  cu lux de amănunte ceea ce a discutat în spatele uşilor cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Printre punctele de pe discuţie au fost şi cele referitoare la intrarea României în spaţiul Schengen şi scăparea României de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. „Am discutat cu domnul preşedinte Juncker. Mi-a dat asigurarea că România nu va intra în preşedinţia Consiliului Uniunii Europene fără să fie în Schengen şi, în acelaşi timp, cu sancţiunea MCV. România va trebui să aibă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, iar până la sfârşitul anului 2018 trebuie ca cele două lucruri atât de importante pentru România să se întâmple. Domnul preşedinte Juncker m-a asigurat de susţinerea dumnealui“, a declarat premierul Viorica Dăncilă,  într-un interviu la Antena 3
Obiectivul ambiţios al intrării aproape sigure în Schengen a mai fost anunţat în trecut şi de alţi lideri, două exemple fiind fostul preşedinte Traian Băsescu, şef de stat care 2011 sublinia că ţara noastră va fi primită, dar şi de fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, cel care spunea în primăvara lui 2012 că sunt şanse mari ca România să intre în acel an în Schengen. Până la urmă, România a rămas tot în afara Spaţiului Schengen, din cauza faptului că state precum Olanda, Germania şi Franţa... (Mai multe detalii AICI)

Deutsche Welle:

„Nu cred că Moldova va deveni membru al UE. (…) Moldovei trebuie să i se permită să se împrietenească și cu Vestul, și cu Estul, iar dacă ni se va spune să alegem - se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. (…) Moldova nu va supraviețui dacă Vestul sau Estul vor încerca să ne folosească în scopuri militare. (…) „Iar lichidarea statalității moldovenești înseamnă război civil”, a menționat Dodon.
Potrivit lui, în momentul acesta Republica Moldova nu este independentă în luarea deciziilor, hotărârile pe subiecte majore fiind luate, în opinia sa, la Bruxelles și Washington. Dodon a criticat Occidentul pentru faptul că a sprijinit, în ultimii 9 ani, niște partide pro-europene false, care și-au furat propriul popor, acoperindu-se cu drapelul UE. În felul acesta au compromis ideea europeană în Moldova.
Pe de altă parte, Igor Dodon s-a lăudat cu relația pe care spune că o are cu Vladimir Putin și s-a arătat convins că acesta va învinge la alegerile din 18 martie din Rusia. A ținut să-l laude pe Putin chiar în detrimentul său, menționând că „Moldova nu are un astfel de patriot la conducerea țării”. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Într-o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, cancelara germană Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au atenționat că este crucial ca rezoluția Națiunilor Unite de încetare a focului în Ghouta să fie aplicată imediat.
Rezoluția prevede o încetare a atacurilor, pentru o perioadă de 30 de zile, în special pentru a fi permis accesul ajutoarelor umanitare și evacuarea celor care se află în zona de război. Toate spitalele de aici au fost distruse în atacuri.
Angela Merkel și Emmanuel Macron au subliniat că încetarea bombardamentelor ar putea să deschidă calea unei reglementări politice a procesului de pace, în cadrul discuțiilor derulate de Națiunile Unite, la Geneva.
Germania și Franța sunt dispuse să lucreze cu Rusia și alți parteneri internaționali pentru a ajunge la o soluție politică necesară pentru pacea din Siria, se arată într-un comunicat al cancelarei germane.
Iar palatul Elysée anunță că Franța va urmări situația și speră ca rezoluția să fie pusă în practică – Franța va ajuta dacă este cazul, susține liderul de la Elysée, președintele Emmanuel Macron. De altfel ministrul francez pentru Europa și al Afacerilor Externe Jean-Yves Le Drian, se va deplasa marți la Moscova pentru a discuta despre situația din Siria. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.