Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plahotniuc i se opune lui Igor Dodon

Vlad Plahotniuc

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, se opune ideii promovate de Igor Dodon cu privire la rezolvarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova. În schimb, PDM susține că singura cale de rezolvare a conflictului este prin dialog, în vechiul format 5+2.

„PDM consideră că soluționarea conflictului transnistrean se poate face doar prin dialog, în formatul 5+2, nu prin soluții identificate în afara acestui format. Referitor la subiectul federalizării țării, idee promovată de socialiști și președintele Igor Dodon, PDM consideră că aceasta nu este o soluție care să contribuie la reîntregirea țării, ci mai degrabă deschide un drum larg spre divizarea ei. Este o abordare care poate tensiona și duce pe o direcție greșită și periculoasă procesul de negociere,” se arată într-un comunicat al PDM.

Citește și: Igor Dodon, marele perdant al zilei de ieri

De asemenea, PDM susține că nu există premisele pentru a se discuta serios despre federalizarea Republicii Moldova, nici din partea cetățenilor, a Constituției țării și nici din partea partenerilor de dialog privind rezolvarea conflictului transnistrean.

Structura de negociere 5+2 asigură reprezentanți de la Chișinău și Tiraspol, precum și din Federația Rusă, Ucraina, OSCE, SUA și UE, ultimele două în calitate de observatori.

PSRM, partidul din partea căruia a candidat la președinție Igor Dodon, susține încă din anul 2013 reintegrarea Republicii Moldova prin federalizare, proiect inclus și în rezoluțiile ultimelor două congrese ale partidului și care a fost readus în prim plan odată cu întrevederea dintre Igor Dodon și Vladimir Putin.

Citește și: Declarații revoltătoare ale lui Igor Dodon la adresa României, în fața lui Putin

Majoritatea parlamentară condusă de PDM pare a fi ultimul obstacol în calea planurilor lui Igor Dodon și ale PSRM. De altfel, în comunicatul de azi al PDM se mai menționează că partidul „a susținut și va susține în mod ferm caracterul de stat unitar al Republicii Moldova și va depune eforturi orientate spre reîntregirea teritorială a țării fără a fi prejudiciată integritatea ei.

Dacă până acum, acțiunile lui Dodon din funcția de președinte, deși negative la adresa României și UE, aveau mai degrabă un caracter simbolic, vizita întreprinsă de acesta la Moscova a anunțat și primele măsuri practice pe care președintele pro-rus și le propune. Pe lângă federalizarea Republicii Moldova, Dodon susține și anularea Acordului de Asociere cu UE, argumentând că acesta nu a adus niciun beneficiu moldovenilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.