Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plahotniuc își vrea averea înapoi

Publika TV
Dodon Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc vrea să-și scoată de sub sechestru mai multe bunuri imobile din Republica Moldova. O cerere în instanță a depus avocatul acestuia, Lucian Rogac. El afirmă că niciunul dintre sechestrele aplicate nu i-au fost aduse la cunoștință, așa cum prevede legea, și a aflat despre acest lucru din presă, relatează stiripesurse.md

Potrivit avocatului Lucian Rogac, la baza sechestrării au stat anumite informații ale Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale neprobate și care nu ar avea tangențe cu dosarul „Frauda bancară”. Mai mult, în cadrul urmăririi penale nu a fost demonstrat faptul că Vladimir Plahotniuc a fost proprietar al acestor imobile. Printre bunurile menționate de avocat se numără mai multe apartamente din blocul situat pe strada Bulgară, care îi aparține soției lui Plahotniuc, Oxana Childescu, dar și renumita „casă albă” din strada Timiș. De asemenea, avocatul a solicitat ridicarea sechestrului de pe companiile General Media Grup, de pe contul Argus-S și de pe un imobil din Franța.

În același dosar, „Frauda bancară”, avocatul companiei Real Concept Imobil solicită ridicarea sechestrului de pe renumita clădire Global Business Center, fostul centru de afaceri al oligarhului Plahotniuc. Avocatul Sergiu Istrate afirmă însă că imobilul îi aparține, de fapt, lui Andrei Goncearenco, om de afaceri din Rusia devenit cunoscut în 2019, după ce a achiziționat 95 de procente din acțiunile companiei Avia-Invest, care deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Avocatul lui Goncearenco susține că imobilul GBC, clientul său l-ar fi obținut de la Plahotniuc în schimbul unui iaht de 32 de milioane de dolari. El a argumentat că, de fapt, clădirea este în proprietatea companiei Real Concept Imobil încă din 2018. Această tranzacție s-ar fi derulat prin intermediul mai multor companii offshore. Mai exact, compania Querious Holdin Limited a încheiat un contract de vânzare cumpărare cu Finpar Invest în sumă de aproape 32 de milioane de euro, prin care procura cota parte de 100% din compania Real Concept Imobil SRL astfel revenindu-i obligația de a-i achita 32 de milioane de euro, timp de doi ani.

Astfel, compania Querious Holding Limited a devenit fondator al firmei Real Concept Imobil după care a schimbat cota sa de participare la această companie cu cota de participare a companiei, care deținea în proprietate iahtul și anume Easter Yachting Limited. Pe final compania Querious Holding, al cărui beneficiar declarat era cetățeanca României, Ileana-Mihaela Burcea, a ajuns sa dețină cota de 100% din Easter Yachting Limited, care deținea iahtul, și o datorie se aproximativ 32 de milioane de euro către Finpar Invest. Acest iaht reprezintă o nava cu pavilionul în Gibraltar administrată de compania cu management a iaht-urilor, Vargis. Conform declarațiilor prezentate în fața instanței, Plahotniuc ar fi oferit lui Goncearenco sediul Global Business Centre, un lot de teren și o vilă urbană. În schimb, ar fi primit un iaht impresionant de 72 de metri, care inițial purta numele de „Wiki”, apoi a fost redenumit de Plahotniuc în „Honor”.

„El nu este parte pe dosar. El nu are statut procesul. Cum poate fi un om care nu are statut procesual pe dosar să-i fie sechestrate, cu atât mai mult expropriate bunurile”, a declarat avocatul Sergiu Istrate.

Acuzatorul de stat Alexandru Cernei și-a exprimat nedumerirea în legătură cu cererea de ridicare a sechestrului. El a explicat că, deși procurorii au investigat versiunea legată de iaht, nu au reușit să obțină o confirmare că acesta a devenit proprietatea lui Plahotniuc. Cernei a declarat instanței că, după presupusa tranzacție de schimb, clădirea GBC era încă gestionată de companiile asociate lui Plahotniuc și era supravegheată de firma de pază afiliată, Argus-S. Mai mult, procurorul a adăugat că potrivit investigației financiare paralele realizate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, beneficiarul real al clădirii GBC este Plahotniuc. Ca urmare, a propus ca în instanță să fie chemat însuși Andrei Goncearenco pentru a confirma sau infirma statutul său de proprietar al imobilului.

„Avocații se folosesc de dreptul lor de a înainta asemenea cereri. Astfel de cereri au fost înaintate și la etapa urmăririi penale, toate aceste cereri au fost respinse de instanța de judecată sunt deciziile Curții de Apel prin care au fost respinse cererile avocaților de ridicare a bunurilor de sub sechestru fiind astfel constatată legalitatea aplicării sechestrului. Dacă avocații au depus cereri repetate atunci avocații trebuie să indice careva circumstanțe noi care ar putea fi luate în considerare de către instanța de judecată, atunci abia ne vom putea expune pe aceste circumstanțe. Acum noi nu vedem temeiuri sau circumstanțe de a fi ridicate sechestrele de pe aceste bunuri”, a declarat procurorul Alexandru Cernei.

Vladimir Plahotniuc este judecat în dosarul „Frauda bancară” în absența sa. Acesta este cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani, dar și pentru faptul că ar fi creat și condus o organizație criminală, care ar fi implicată în sustragerea a aproximativ un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, în anul 2014. În ianuarie, judecătorii au decis conexarea dosarului lui Plahotniuc cu cel al foștilor șefi ai Băncii Naționale și cu dosarele a trei bănci implicate în „Frauda bancară”. Figuranții în dosar sunt învinuiți de complicitate la furtul miliardului. Toți cei implicați pledează nevinovați.

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, iar la scurt timp, Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Mai bine de un an, oligarhul fugar s-a aflat pe teritoriul Statelor Unite, unde a solicitat și azil politic, cerere respinsă însă de autoritățile de la Washington. În pragul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Plahotniuc a părăsit Statele Unite și ar fi ajuns în Turcia. Acolo ar fi primit cetățenia turcă și ar locui într-un imobil securizat din Cipru de Nord. Deși autoritățile de la Chișinău au solicitat informații și extrădarea lui Plahotniuc, cererile au rămas fără vreun răspuns.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.