Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plan de debarcare al lui Ludovic Orban. Cine îi poartă sâmbetele liderului PNL și de ce

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Trei luni le-au luat liberalilor să priceapă că Ludovic Orban nu se  va  lăsa la mâna liderilor de filiale care i-au susținut candidatura la șefia PNL. Noile  modificări statutare pe care liderul PNL le pregătește la viitorul Consiliu Național  au pus paie pe foc. Deja  în partid se fac  planuri  și se speră ca dosarul  în care este implicat Orban  să  devină pârghia prin care sș-l schimbe  din fruntea partidului și să pună în locul său un om de paie, mai ușor de manevrat  de către liderii din eșalonul doi de conducere.

Orban a devenit președintele PNL cu aportul unor  vechi liberali, dar și  al liderilor din fostul PDL conștienți că nu au  un contracandidat cu șanse pe care să îl opună acestuia la Congres. Prin alegerea  făcută, toți cei în cauză sperau  că vor  avea mai multă libertate de mișcare și că nimeni nu le va amenința  funcțiile politice nou dobândite  sau reconfirmate prin alegeri interne.

În schimb, Orban a trecut la bătut țara cu piciorul, filială cu filială, iar  ceea ce a văzut l-a determinat să  vină cu propuneri de modificare a  Statutului PNL.

În fapt e vorba  de noi măsuri , însoțite de sancțiuni , menite să  reorganizeze politica de finanțe a partidului, dar și impulsioneze liderii de filiale  locale, și nu numai, să se implice mai mult în susținerea  acțiunilor de partid. Filialele vor  fi obligate să nu mai cheltuie mai mult decât au în conturi pentru a nu mai  băga  partidul în noi datorii, care să se adauge la deja  existente, deloc  mici. În plus, se introduc noi sancțiuni pentru fililalele care nu-și vor  achita  cotizațiile la centru în  termen de cel mult  șase luni. În paralel, tot la trei luni, liderii de filiale trebuie să prezinte  conducerii din Modrogan, un bilanț al activității  organizației.

Prevederile sunt percepute ca o amenințare de către actualii lideri de filiale, deoarece poate  constitui, pe viitor, motivul destituirii lor din funcție, nu doar o știrbire a autorității lor locale.

În aceste condiții nu este de mirare că unii din foștii susținători ai lui Orban  caută acum  omul potrivit pentru interesele lor.  Potrivit unor surse din conducerea PNL,  lideri precum Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă și Mircea Hava speră ca dosarul în care este implicat Orban să  creeze  conjunctura favorabilă  pentru debarcarea acestuia din fruntea PNL.  Deocamdată, liderul PNL a fost achitat de instanța supremă pentru toate capetele de acuzare aduse de procurorii DNA în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunțător în cauză, pentru campania electorală de la Primăria Capitalei din 2016. Decizia nu este  însă definitivă, iar speranțele  grupării sunt legate tocmai de viitoarea sentință.

Adversarii lui Orban nu duc lipsă de pretendenți pentru postul de înlocuitor al lui Ludovic Orban. Deocamdată,  atenția lor s-a concentrat asupra  numărului doi în partid,  Robert Sighiartău, susțin sursele citate.

Prea tânărul secretar general este considerat omul potrivit pentru un asemenea rol, nefiind implicat în niciun scandal de natură penală, dar în același timp, prea necopt politic pentru a fi un lider cu autoritate. În fapt, Bolojan, Falcă și Hava ar fi cei care  ar conduce partidul din umbră într-un astfel de caz.

Sighiartău nu este  singurul vizat de planurile veteranilor din PNL. Ben Oni  Ardelean  are aspirații similare. La fel, noul lider al senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, nu este nici el strâin de planurile lui Bolojan,  chiar dacă îi datorează noua funcție lui Orban, ne-au mai dezvăluit sursele citate.

Până la o decizie definitivă  a instanței în cazul său, Ludovic Orban nu va sta nici el cu mâinile în sân.  Este o cursă contracronometru în care va  câștiga tabăra care va reuși să-și consolideze autoritatea și să câștige cât mai mulți adepți la cauza sa.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.