Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plan de salvare pentru economia americană -Mii de bănci americane ar putea să nu participe la un program federal de salvare a firmelor mici afectate de pandemie

coronavirus covid-19 covid

Mii de bănci americane, inclusiv unele dintre cele mai mari din Statele Unite, au anunţat că s-ar putea să nu participe la un program federal de salvare a firmelor mici afectate de pandemia de coronavirus, din cauza îngrijorării legată de asumarea unor riscuri legale şi financiare prea mari, au declarat cinci persoane apropiate situaţiei, noteazpa Agerpres.

Pentru a ajuta milioane de firme mici care şi-au restrâns semnificativ activităţile sau le-au oprit integral din cauza pandemiei, Congresul a inclus în programul de stimulare de 2.000 de miliarde de dolari, adoptat săptămâna trecută, o componentă de 349 de miliarde de dolari destinată firmelor mici.

Firmele mici, care vor depinde de finanţarea de la bănci, angajează circa jumătate din forţa de muncă din sectorul privat american, potrivit site-ului Administraţiei pentru Firme Mici.

Împrumutaţii pot solicita împrumuturi de la băncile participante la program începând de vineri şi până pe 30 iunie. Administraţia Trump a anunţat că vrea ca împrumuturile să fie acordate în câteva zile.

Dar reprezentanţii unor bănci mari şi mii de bănci locale au exprimat rezerve mari legate de participarea la acest program în actuala sa formă şi au spus că termenul este complet nerealist.

Principala lor îngrijorare este că Departamentul pentru Trezorerie a afirmat marţi că băncile vor fi responsabile de prevenirea fraudelor prin verificarea eligibilităţii împrumutaţilor, determinată prin câteva criterii, între care numărul de angajaţi şi costurile medii lunare cu forţa de muncă.

Băncile mai trebuie să prevină spălarea de bani şi finanţarea terorismului, proceduri care în mod normal durează câteva săptămâni, au spus sursele.

Instituţiile financiare sunt îngrijorare că ar putea fi penalizate de autorităţile de reglementare sau că ar putea suporta  cheltuieli legate de justiţie, dacă vor apărea greşeli din cauza grabei de a acorda finanţările. În acelaşi timp, sunt îngrijorate că vor fi acuzate că nu furnizează fondurile suficient de repede, dacă vor efectua verficările necesare.

Băncile locale afirmă că dobânda de 0,5% recomandată de Trezorerie ar fi neprofitabilă şi că multe dintre băncile mici nu vor avea lichidităţi suficiente pentru a acorda împrumuturile.

Trezoreria şi Administraţia pentru Firme Mici nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

După ascultarea îngrijorărilor, oficialii Trezoreriei analizează retragerea recomandărilor de marţi şi lucrează la corectatea problemelor, au spus două surse.

Reuters nu a putut afla care sunt băncile mari care se gândesc să nu participe la program.

Institutul pentru Politici Bancare (The Bank Policy Institute - BPI), un grup comercial din Washington, a găzduit miercuri o teleconferinţă pentru ca membrii săi să discute îngrijorările, au spus trei surse.

”Băncile noastre sunt hotărâte să asigure că acest program va funcţiona şi că toate complexităţile şi problemele vor fi rezolvate, pentru a atinge obiectivul Congresului de a ajuta firmele mici americane”, a declarat Greg Baer, preşedinte i director general al BPI.

Între membrii grupului se numără JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Truist Bank BBTVA.UL şi PNC Bank PNCBNK.UL.

Băncile vor ca clienţii să semneze un document care să ateste eligibilitatea lor şi alte cerinţe, care ar elibera industria bancară de responsabilitatea unor eventuale nereguli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.