Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul de acţiuni ANCOM 2022: Cadrul legal secundar în domeniul securităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice va fi revizuit

ANCOM
Radio ANCOM

Cadrul legal secundar în domeniul securităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice va fi revizuit şi actualizat, iar procesul de acordare a licenţelor pentru benzile de frecvenţe 700 MHz, 1500 MHz şi 3400 - 3800 MHz va continua, reiese din Planul de acţiuni pentru anul 2022, publicat în consultare publică de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Pe parcursul anului viitor, ANCOM va revizui şi actualiza o serie de acte normative şi decizii, ca urmare a transpunerii în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European şi a Consiliului de instituire a Codului European al Comunicaţiilor Electronice.

"Vor fi aduse modificări deciziilor privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi privind stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilităţi. Un aspect important urmărit de implementarea noului cod al comunicaţiilor este creşterea gradului de informare a utilizatorilor finali, fiind acordată o atenţie specială informării precontractuale a acestora de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice. Pentru a se asigura că există toate pârghiile legale pentru o informare corectă a utilizatorilor finali de către operatorii de comunicaţii, ANCOM va elabora noi prevederi legislative", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis luni AGERPRES.

În ceea ce priveşte administrarea şi gestionarea spectrului de frecvenţe, Autoritatea anunţă intenţia de a continua procesul de acordare de licenţe pentru spectrul radio. Astfel, Planul de acţiuni prevede adoptarea deciziei privind organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1500 MHz şi 3400 - 3800 MHz pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă şi a altor acte normative necesare, în condiţiile prevăzute de legislaţia primară revizuită. "Această acţiune, corelată cu revizuirea Deciziei Preşedintelui ANCOM nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului, precum şi cu revizuirea altor decizii din domeniul administrării spectrului radio, va permite desfăşurarea propriu-zisă a procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor", precizează sursa citată.

Totodată, ANCOM şi-a propus revizuirea şi actualizarea cadrului legal secundar în domeniul securităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice având în vedere modificările apărute la nivelul legislaţiei primare, a evoluţiei tehnologice şi a contextului naţional şi european. Vor fi, astfel, aduse actualizări deciziei privind stabilirea măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, potrivit Agerpres.ro.

Pe Legea regimului infrastructurii nr. 159/2016, procesul multianual de implementare a acesteia va continua şi în 2022. "Pentru acest an, Autoritatea are în plan organizarea unei secţiuni, pe pagina proprie de internet, privind standardele relevante pentru proiectarea, instalarea, operarea şi mentenanţa reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a infrastructurilor fizice asociate acestora. Actualizarea regimului de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, a deciziei privind colectarea datelor statistice şi revizuirea pieţei de gros corespunzătoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară sunt printre principalele proiecte care vizează acest sector", precizează ANCOM.

Conform arbitrului telecom, în 2022 va fi actualizat regimul de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poştale şi va fi derulat un studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, pentru a analiza cadrul legal şi evoluţiile aferente trimiterilor poştale ce au ca obiect servicii cu livrare într-un punct ales de destinatar.

Planul de acţiuni al ANCOM propus pentru anul 2022 poate fi consultat pe pagina de Internet a instituţiei, iar persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 14 ianuarie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.