Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul de spargere a Ucrainei prinde contur: un lider pro-rus îi cere lui Vladimir Putin să denumească vestul Ucrainei drept Rusia Subcarpatică

Ruteni, Rusia subcarpatică

Liderul rutenilor Pyotr Getsko îi cere lui Vladimir Putin să transforme vestul Ucrainei în Rusia Subcarpatică.

„Rușinii (n.r.: rutenii) au susținut oficial poziția conducerii ruse asupra Ucrainei. În contextul forțării Ucrainei la pace și federalizării pământurilor, ne propunem transformarea Ucrainei de Vest în Rusia Subcarpaticp pe drepturile, mandatele și titlurile rușilor”, susține acesta, informează presa rusă.

Getsko a spus că organizația sa a fost persecutată din 2008 pentru că a votat pentru independență în 1991, dar teritoriul a rămas parte a Ucrainei.

Potrivit liderului rutenilor, acum situația din jurul Ucrainei este aproape de un deznodământ.

„Soarta ulterioară a Federației Ruse în sine va depinde în mare măsură de modul în care va fi rezolvată”, a spus Getsko.

Revendicările rutenilor

Rutenii din regiunea transcarpatică din Ucraina cereau încă din 2015 recunoașterea lor ca naționalitate separată și acordarea unui statut de autonomie printr-un dialog cu Kievul. Asta declara liderul rutenilor Pyotr Getsko pentru TASS.

„A avut loc un eveniment și decizia a fost luată”, spunea Getsko. „Deciziile Congresului au stabilit o sarcină – să ceară recunoașterea rutenilor ca naționalitate separată și să ceară printr-un dialog ca rezultatele referendumului privind statutul de autonomie organizat în 1991 să fie implementate. Nu a fost înainte, dar acum direcția este spre dialog și nu spre confruntare.”

„Congresul și-a stabilit sarcina de a căuta recunoașterea rezultatelor referendumului din 1991”, a spus Getsko.

Un congres al organizațiilor rutene din Transcarpatia a aprobat în 2015 decizia de a cere autorităților ucrainene recunoașterea naționalității rutene împreună cu autonomia Rusiei Subcarpatice printr-un dialog cu Kiev.

„Cel mai important obiectiv al Consiliului de Coordonare este deschiderea și intensificarea dialogului cu agențiile guvernamentale de la Kiev pentru a lua o decizie privind o eventuală recunoaștere a rezultatelor referendumului desfășurat în Transcarpatia în 1991, când 80% din populație a votat efectiv în favoarea acordarea regiunii un statut de autonomie”, se arată în declarația adoptată la congres.

Scurtă istorie a Ruteniei Carpatice și a rutenilor

Rutenii sunt slavi de est, cu o populație de la 1,5 la patru milioane de locuitori, dintre care cea mai mare parte locuiește în regiunea transcarpatică a Ucrainei. Numele este o formă latinizată a cuvântului rus, iar termenul de ruși mici le poate fi aplicat.

Rutenia Carpatică (sau Rusia Subcarpatică) a fost înregistrată ca obiect de drept internațional în Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye din 1919.

După cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, a fost desființat și absorbit de Ucraina, pe atunci parte a Uniunii Sovietice.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, rutenii au căutat de la Guvernul ucrainean să le acorde un statut de autonomie și să le recunoască ca naționalitate separată.

Ce spunea Putin despre formarea Ucrainei

Cererea lui Getsko este cu atât mai importantă cu cât președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit în discursul său din 21 februarie 2022, prin care a recunoscut independența Donețkului și Luganskului, despre formarea Ucrainei. El le reamintea la momentul respectiv românilor, polonezilor și ungurilor că Iosif Stalin, fostul lider sovietic, le-a luat bucăți din țările lor pentru a forma Ucraina.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.