DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Planurile FIFA pentru o Cupă Mondială bienală ar putea fi date peste cap de adversarii europeni și sud-americani

img.fifa.com
Cupa Mondială

Planurile FIFA pentru o Cupă Mondială bienală riscă să fie blocate de adversarii europeni și sud-americani, chiar dacă vor primi sprijinul majorității federațiilor de fotbal, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Propunerile FIFA urmează să fie votate în decembrie de cele 211 federații membre ale forului de conducere al fotbalului mondial, iar președintele Gianni Infantino va călători în întreaga lume pentru a obține sprijin pentru acest plan, care a fost prezentat de fostul manager al lui Arsenal, Arsene Wenger, conform Mediafax.

În timp ce surse apropiate de FIFA indică faptul că Infantino este încrezător că poate obține o majoritate, cu sprijinul federațiilor din Africa, Asia și Caraibe, transformarea acestui sprijin în schimbări reale s-ar putea dovedi mai dificilă.

Cluburile, ligile și confederațiile europene și sud-americane sunt încrezătoare că pot opri planul, indiferent de rezultatul votului, au declarat mai multe surse pentru Reuters, ceea ce ridică perspectiva unei divizări dăunătoare în fotbalul internațional.

UEFA a amenințat că va boicota o Cupă Mondială suplimentară, în timp ce organismul sud-american CONMEBOL se opune, de asemenea, planurilor.

"Având în vedere că cluburile, ligile, UEFA și CONMEBOL sunt cu toții împotriva acestui lucru, este puțin probabil ca acestea să respecte calendarul FIFA", a declarat o sursă de rang înalt din industria fotbalului, care este la curent cu discuțiile dintre oponenții planului.

FIFA a argumentat că o Cupă Mondială bienală ar duce la creșterea șanselor țărilor de a participa la turneu și că un proces de calificare simplificat, cu mai puține pauze internaționale, ar reduce călătoriile internaționale pentru jucători.

UEFA susține că o Cupă Mondială organizată mai des ar dilua prestigiul competiției și că organizarea de turnee majore în fiecare an ar aglomera programul jucătorilor.

Într-o declarație acordată vineri agenției Reuters, UEFA a afirmat că propunerile "ar dăuna tuturor formelor de fotbal și ar devaloriza competiția în sine".

"Acest concept are toate caracteristicile unei decizii pe care FIFA vrea să o ia în grabă și să lase restul fotbalului să se căiască amarnic pe îndelete. Orice atracție percepută este superficială, în timp ce capcanele sunt cavernoase", a declarat organizația.

"UEFA va continua să se opună până când bunul simț va prevala și planurile vor fi abandonate".

Cu toate acestea, Infantino nu dă semne că ar da înapoi, iar vineri a avut întâlniri cu federațiile sud-americane.

Consiliul de conducere al FIFA urmează să se reunească miercuri, când este de așteptat să decidă dacă reuniunea din decembrie a tuturor federațiilor lor va fi un congres extraordinar complet sau un alt "summit global".

Propunerile fac parte dintr-o revizuire majoră a calendarului meciurilor internaționale, care determină când trebuie să elibereze cluburile jucătorii pentru a participa la meciurile internaționale.

Legitimitatea acestui calendar ar fi contestată dacă ar fi inclusă o Cupă Mondială bienală, care ar fi apoi boicotată.

În practică, acest lucru ar însemna că, în timp ce FIFA a creat ferestre pentru meciurile de calificare pentru Cupa Mondială suplimentară, europenii și sud-americanii nu ar participa la aceste meciuri și, prin urmare, ar funcționa de facto cu un calendar separat.

Ca un semn al bunei colaborări între UEFA și CONMEBOL, cele două organisme au făcut recent pasul neobișnuit de a-și anunța planul de a deschide un birou comun la Londra și de a organiza trei ediții ale unui meci între campionii europeni și sud-americani.

Conform surselor Reuters, diferitele organizații care reprezintă cluburile, ligile și alte organisme reprezentative au coordonat îndeaproape cu UEFA cu privire la modul în care vor răspunde la votul din decembrie.

"Pentru prima dată, toți sunt pe aceeași lungime de undă", a declarat un administrator al fotbalului european.

Cele șase federații nordice de fotbal au emis vineri o declarație în care au avertizat asupra consecințelor pe care le-ar avea dacă FIFA ar merge mai departe.

"Dacă o majoritate din cadrul FIFA decide să adopte o propunere privind Cupa Mondială bienală, federațiile nordice de fotbal vor trebui să ia în considerare alte acțiuni și scenarii care sunt mai aproape de valorile noastre fundamentale decât ceea ce reprezintă actuala propunere a FIFA."

Asociația Europeană a Cluburilor (ECA), care reprezintă 234 de echipe europene de top, consideră că abordarea FIFA a fost o "încălcare directă și unilaterală a anumitor obligații legale", potrivit unei declarații de luna trecută.

ECA are un memorandum de înțelegere cu FIFA în ceea ce privește calendarul meciurilor și modul în care acesta ar trebui formulat.

Aspectele financiare ale propunerii nu au fost încă prezentate și se așteaptă ca acestea să figureze în publicarea unui studiu de fezabilitate realizat de FIFA.

Solicitată să comenteze, FIFA a făcut referire la o declarație a lui Infantino de luna trecută, după o reuniune a tuturor federațiilor din cadrul organizației.

"Avem oportunitatea de a modela istoria fotbalului, de a privi înainte, de a învăța din trecut și de a proiecta viitorul, deoarece viziunea noastră este de a face fotbalul cu adevărat global", a declarat Infantino.

"Dar vom face schimbări doar dacă acestea vor fi în beneficiul tuturor. Nimeni nu ar trebui să fie un perdant în această situație, toată lumea ar trebui să fie mai bine la sfârșitul zilei. În caz contrar, nu există niciun motiv pentru a schimba ceva, dacă lumii globale a fotbalului și tuturor celor din ea nu le este mai bine. Suntem conștienți de diferitele provocări pe care le aduce acest lucru".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.