Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Platforma care DEMASCĂ TOT - 38 de candidați eligibili pentru Parlamentul European au probleme de integritate

vot

Inițiativa România a lansat www.romania-alege.ro. 38 de candidați eligibili cu probleme de integritate, adversari ai statului de drept sau ai valorilor europene vor să ajungă în Parlamentul European

Mișcarea civică Inițiativa România a lansat astăzi site-ul www.romania-alege.ro.

Citește și: Mihai Tudose intră la RUPERE în scandalul reținerilor de la Topoloveni: 'Cine nu strigă Dragnea Președinte are parte de o plimbare cu duba'

România Alege, ediția pentru Alegerile pentru Parlamentul European din 2019, este un proiect de informare publică electorală și de prezentare a candidaților eligibili, programelor electorale, a istoriei politice a partidelor care participă la acest scrutin și a rezultatelor electorale din 2007 până astăzi, rolul Parlamentului European, drepturilor și obligațiilor legale ale alegătorului în ziua votului atât pentru Parlamentul European cât și pentru Referendumul pentru Justiție. România Alege este un ghid complet al alegătorului la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 și este continuarea proiectului www.alegeriparlamentare2016.ro.

Inițiativa România a analizat 75 de candidați eligibili (cu șanse de a primi un mandat de europarlamentar), în baza sondajelor de opinie, realizate până la mijlocul lunii aprilie. Este vorba de 15 candidati din partea Partidului Social Democrat, 15 candidați din partea Partidului Național Liberal, 12 candidați din partea Alianței 2020 USR PLUS, 8 candidați din partea Alianței Democraților și Liberalilor – ALDE, 6 candidați din partea Partidului Mișcarea Populară, 6 candidați din partea Partidului PRO România, 4 candidați din partea Uniuni Democrate Maghiare din România, câte un candidat din partea Partidului PRODEMO, Partidului România Unită, Partidului Socialist Român, Partidului Social Democrat Independent, Uniunii Naționale pentru Progresul României, Blocului Unității Naționale – BUN, candidații independenți, Gregoriana-Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion, Peter Costea.

Pentru fiecare dintre candidați s-a făcut o evaluare de risc pe baza informațiilor privind integritatea (e.g. probleme penale, incompatibilități, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea față de statul de drept (e.g. inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, voturi pentru modifcarea Codurilor Penale și legilor justiției din ultimii ani) și atitudinea față de valorile europene (declarații și inițiative, acțiuni împotriva demnității umane, libertății, democrației, egalității, drepturilor omului).

Rezultatele statistice sunt următoarele:

14 candidați dintre cei 15 candidați eligibili ai PSD sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.

7 candidați dintre cei 8 candidați eligibili ai ALDE sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.

5 candidați dintre cei 15 candidați eligibili din partea PNL sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva valorilor europene.

3 candidați dintre cei 6 candidați eligibili ai PRO România sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.

2 candidați dintre cei 6 candidați eligibili ai PMP sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.

1 candidat dintre cei 12 candidați eligibili ai Alianței 2020 USR PLUS a avut declarații împotriva valorilor europene.

Candidatul eligibil PRO Demo a avut declarații împotriva împotriva valorilor europene.

Candidatul elibigil PSR a avut declarații împotriva statului de drept și împotriva valorilor europene.

Candidatul eligibil PRU a avut declarații împotriva statului de drept și împotriva valorilor europene.

Candidatul eligibil UNPR are probleme de integritate.

2 din cei 3 candidați independenți au avut declarații și inițiative care contravin valorilor europene.

Proiectul România Alege PE 19 înseamnă:

Profilurile a 75 de candidați (15 candidați PSD, 15 candidați PNL, 12 candidați USR, 8 candidați ALDE, 6 de candidați PMP, 4 candidați UDMR, 6 candidați PRO România, 1 candidat UNPR, 1 candidat PSR, 1 candidat PSDI, 1 candidat PRU, 1 candidat PRO DEMO, 1 candidat BUN, 3 candidați independenți), în care prezentăm:

a) Evaluare de risc (minim, mediu sau ridicat)* pentru fiecare candidat, pe baza informațiilor privind integritatea (e.g. problemele penale, plagiat, incompatibilități, conflicte de interese, situații care pun sub semnul întrebării integritatea candidaților), respectul față de statul de drept (e.g. inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, pentru modifcarea Codurilor Penale și legilor justiției din ultimii ani) și atitudinea față de valorile europene; b) Studii, istoric profesional și politic, prezență online, declarații de avere și de interese.

Istoricul complet pentru 14 partide (orientare ideologică, afiliere internațională, președinții de la înființare până astăzi, rezultatele partidului la toate alegerile la care a participat, evenimente definitorii din istoria partidului);

Sintezele a 11 programe electorale ale partidelor și candidaților care participă la alegeri;

Istoria alegerilor europarlamentare din 2007 până în prezent;

Infografic al fuziunilor și sciziunilor principalelor partide din 2007 până în prezent;

Ghid al alegătorului la Alegerile Europarlamentare, o sinteză și o prezentare a informațiilor de care are nevoie orice alegător în ziua votului;

Ghidul alegătorului la Referendumul pentru justiție, o sinteză a informațiilor de care are nevoie un alegător în ziua referendumului;

Rolul Parlamentului European.

România Alege PE19 (www.romania-alege.ro) înseamnă peste 500 de ore de muncă de cercetare, în mare parte realizată voluntar, făcută de membrii și colaboratorii Inițiativei România (o echipă de proiect de 15 oameni). Site-ul va fi dezvoltat în continuare și vom lansa funcționalități noi în săptămâna care urmează. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate.

www.romania-alege.ro

Aduce laolaltă toate informațiile relevante despre actorii politici (persoane sau partide) și procesul electoral;

Îți prezintă într-un format prietenos informațiile relevante despre fiecare candidat eligibil, despre programul electoral, istoria politică a partidului etc.;

Prezintă informațiile pe care partidele nu ar dori să le afli și care sunt pierdute în timp sau în sute de surse diferite (penali, traseiști, incompatibili, inamici ai justiției independente și ai statului de drept și valorilor europene);

Le permite cetățenilor români să evalueze candidații în funcție de nivelurile de risc privind integritatea, respectul față de statul de drept și față de valorile europene.

Proiectul www.romania-alege.ro este continuarea proiectului www.alegeriparlamentare2016.ro, realizat tot de Inițiativa România cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul României.

Mișcarea civică Inițiativa România reamintește riscul generat de corupție, derapajele antieuropene și de cunoașterea insuficientă a candidaților. Recomandăm votul pentru candidații integri, care respectă domnia legii, independența justiției și valorile europene: demnitate, libertate, stat de drept, egalitate, drepturile omului, democrație.

Notă:

*Am estimat pentru fiecare candidat riscuri de integritate, atitudine față de statul de drept și față de valorile europene :

Risc Integritate: La această categorie sunt marcați 1) cu Risc ridicat: candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal nedefinitiv sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal; 2) cu Risc mediu: candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor; 3) cu Risc minim: candidații fără probleme definite anterior.

Risc Stat de drept: La această categorie sunt marcați 1) cu Risc ridicat: candidații cu inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ICCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente; 2) cu Risc minim: candidații fără probleme definite anterior. Notă: nu există nivel de risc mediu la această categorie.

Risc Valori Europene: La această categorie sunt marcați : 1) Risc ridicat - exprimarea constantă, uneori virulentă, de poziții anti-europene, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE și promovarea unei retorici suveraniste. Declaratii si/sau actiuni publice impotriva valorilor europene, valorilor democratice, de natura iliberala; 2) Risc mediu - cel puțin o poziție anti-europeană exprimată și contestarea sporadică a unor obiective și valori ale UE, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă; 3) Risc minim - nicio poziție publică antieuropeană exprimată, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE, acoperite însă de angajamentul clar pro-european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.