DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Platformă de stocare a gunoiului de grajd, inaugurată în comuna Moroeni, anunță Ministerul Mediului

ziuanews.ro
ministerul mediului

O nouă capacitate de stocare a gunoiului de grajd a fost recepţionată şi inaugurată recent în zona comunei Moroeni (judeţul Dâmboviţa), în urma unei investiţii de peste 1,86 milioane de lei, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.

"Dificultăţile pe care le au micii crescători de animale, în a asigura stocarea corespunzătoare a gunoiului de grajd în gospodăriile proprii, sunt deja bine cunoscute. În cazul în care bălegarul este depozitat direct pe pământ şi nu pe o suprafaţă impermeabilă, toate scurgerile din acesta ajung în pânza freatică, generând poluarea apei cu nitraţi. Nitraţii în exces din apa de fântână reprezintă o ameninţare continuă la adresa sănătăţii populaţiei care foloseşte această apă pentru consum, fie pentru băut, fie pentru gătit.
Facilităţile comunale de depozitare a bălegarului sunt, în aceste condiţii, soluţia optimă şi civilizată pentru fermieri şi gospodari, aducând beneficii întregii comunităţi. Platformele sunt construite în conformitate cu toate normele de protecţie a mediului şi, în plus, sunt la o distanţă de minim 500 de metri de zonele locuite, ceea ce reduce presiunea mirosului din localitate", notează ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, noua platformă are o capacitate de 1.776 mc/an, fiind corelată cu numărul de animale existent în zona comunei, iar valoarea investiţiei s-a ridicat la 1.862.412 lei, din care 96,3% de la MMAP şi 3,7% contribuţia locală a comunei Moroeni.

Investiţia urmează să fie exploatată de către Unitatea Administrativ - Teritorială (UAT) şi monitorizată de Ministerul Mediului, pe toată durata de viaţă a acesteia.

"Odată cu platforma, beneficiarul investiţiei, respectiv primăria comunei, a primit şi un set complet de utilaje, pentru buna exploatare a acesteia, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă. Astfel fermierii pot opta pentru a li se prelua gunoiul de grajd de la poartă sau pot alege să transporte singuri bălegarul la platformă. UAT-urile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu", se arată în comunicatul MMAP.

În judeţul Dâmboviţa, comuna Moroeni este a doua care beneficiază de o platformă comunală finanţată prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", după Mătăsaru. Până în martie 2022, urmează să fie construită încă o platformă comunală, în comunele Şotânga.

Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul, care se află în a doua fază, cea de finanţare adiţională, a demarat iniţial în anul 2008, s-a încheiat în 2017 şi a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, iar în această fază ar urma să fie finanţate peste 80 de comunităţi locale, precizează ministerul de resort.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.