Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plecăciunea iresponsabilă a lui Juncker în faţa lui Putin

Adevarul:

Puţini observatori au înţeles ce anume e cu adevărat înspăimântător la antiamericanismul de specie filo-putinistă afişat recent, la Passau, în Germania, de şeful CE Juncker, într-o declaraţie mustind de autoînjosire prin împăciuitorism.Potrivit dregătorului luxemburghez, SUA, da, culmea, chiar SUA cea condusă în prezent de nevolnicul, retractilul, împăciuitoristul, multilateralistul Obama, ar „dicta” Europei. Juncker crede prin urmare că Europa ar trebui, pe de o parte, să se emancipeze, ieşind de sub tutela „dictatului” american. Pe de alta, i s-ar cere să trateze Moscova, cu mult „respect”... Plecăciunea iresponsabilă în faţa dictatorului (Vladimir Putin, n.r.) nu este căciulirea unui populist profesionist subvenţionat de la Kremlin. Ci rezultatul concluziei analizei sale, din care pare să reiasă că, pe plan european, afişarea fără a jenă a antiamericanismului a devenit cum nu se poate mai profitabilă politic. Căci după ce a cucerit extremele şi populismul, antiamericanismul, cel promovat stăruitor de propaganda rusă, pare a fi devenit frecventabil şi pentru elita berlineză, ajungând să marcheze centrul spectrului politic germanofon.În mod vădit, Juncker crede că indispoziţia multor europeni faţă de americani, ce merge întotdeauna mână în mână cu lehamitea faţă de democraţia liberală clasică, se anunţă determinantă pentru viitorul Germaniei şi deci şi-al Europei. Căci, după cum s-a întrevăzut din antiatlantismul virulent, alimentat de afacerea Ed Snowdon, Germania este o putere ce a început să se considere rivală, mai degrabă decât aliată a Americii. Dar e corectă analiza lui? Rămâne de văzut. N-ar fi exclus ca Juncker să fi alunecat în capcana şarpelui. Pe care, în Grădina Eden, l-a pierdut nu doar concupiscenţa iscată târâtorului de Eva, ci şi o vanitate excesivă, care se împacă bine cu o sete nemăsurată de putere. Filorusismului şi orgiei de antiamericanism iscate în Europa de spionajul NSA şi debandadei generate de excesul tentaţiei de a se etala o debordantă bunătate faţă de un val migraţionist fără egal (de neimaginat fără politica Moscovei faţă de Siria în Consiliul de Securitate ONU) le-a urmat, fatal, trezirea. Trezirea la realităţi amare. Nu mai puţin amare decât izgonirea omului din paradis.

Digi24:

Problema Republicii Moldova, după reținerea fostului premier Vlad Filat, „este să mențină Alianța pentru Integrare Europeană, să mențină vectorul vestic, vectorul occidental”, a apreciat Dan Dungaciu,directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. „Cariera politică a domnului Filat s-a încheiat aici. Problema de fond este cum va reactiona Partidul Liberal Democrat (PLDM) al domnului Filat și dacă va mai menține Alianța pentru Integrare Europeană, prin asta menținând cursul european al Republicii Moldova”, a spus Dan Dungaciu. „După declarațiile domnului Streleț, cel care a preluat Partidul Liberal Democrat, se pare că vom avea în continuare o alianță europeană la Chișinău. Pentru că dacă nu se va menține această alianță la guvernare, alternativa este o nouă majoritate în Parlamentul Republicii Moldova, care nu poate fi decât de stânga, deci orientată spre Est. Și, din punctul acesta de vedere, se pare că Partidul Liberal Democrat, în ciuda evenimentului de astăzi, va prefera să mențină Alianța pentru Integrare Europeană”, a adăugat Dan Dungaciu. În opinia sa, nu se pune problema alegerilor anticipate peste Prut. „Problema Republicii Moldova, în acest moment, este să mențină Alianța pentru Integrare Europeană, să mențină vectorul vestic, vectorul occidental și, în al doilea rând, să spere că acest episod foarte dur să fie punctul de plecare al unei însănătoșiri a vietii publice, vieții politice din Republica Moldova, deci să nu fie un element izolat. Dacă rămâne un element izolat, va avea aerul unei vendete politice, vendetă politică reclamată deja de domnul Filat. Dacă va fi continuat și va fi punctul de plecare al unui nou mod de a face politică în Republica Moldova, evenimentul de astăzi (reținerea lui Vlad Filat, n.r.) este de bun augur și trebuie salutat”, a precizat Dan Dungaciu.

Ziarul Financiar:

Dolarul este încă îm­păratul de ne­con­testat al lumii finan­ciare şi nicio mo­nedă, nici măcar yuanul Chinei, nu este încă su­ficient de puternică pentru a-i lua locul. Dolarul nu va muri prea cu­rând, dar sistemul pe care se bazează se reechilibrează, produ­când unde de şoc... Beijingul face eforturi fără precedent pentru a promova yuanul ca monedă internaţională, strategie în ton cu extinderea influenţei economice şi diplomatice. China îşi deschide centre de clearing pentru yuan în mai toate centrele financiare mari ale lumii. Nu iartă nici măcar Budapesta. De asemenea, Beijingul insistă ca moneda sa să fie inclusă în coşul valutar pe baza căruia se stabileşte DST-ul (drept special de tragere), unitatea monetară folosită de Fondul Monetar Internaţional. China vrea ca moneda sa să fie nu doar un mijloc de plată, ci şi o monedă pentru investiţii, care ar permite guvernului şi companiilor acces facil la pieţele de finanţare externe. Gonită din Vest, Rusia se laudă că îşi reorientează schimburile comerciale către rivalul asiatic China, iar tranzacţiile vor fi făcute în ruble şi yuani. Două contracte uriaşe de vânzare de gaze naturale ruseşti, evaluate la mai multe sute de miliarde de dolari, vor restrânge considerabil rolul dolarului în relaţiile dintre China şi Rusia. După toate acestea, mulţi sau grăbit să strige că imperiul mondial al dolarului nu mai are mult şi se va nărui. Declinul supremaţiei economice a Americii nu face decât să îi încurajeze. La fel şi unele cifre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.