Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plecat după achitările de răsunet, readus la DNA pe uşa din dos: Anca Jurma şi-a luat consilier din camarila lui Kovesi (surse)

kovesi jurma lazar

Anca Jurma, procuror-şef interimar al DNA, readuce în Direcţie unul dintre procurorii apropiaţi de Laura Codruţa Kovesi. La mai puţin de trei luni de la pensionare, din funcţia de procuror şef al Secţiei judiciare penale, Cameluş Păduraru revine la DNA, într-o funcţie de consilier al lui Jurma, au precizat surse judiciare pentru STIRIPESURSE.RO.

Cameluş Păduraru şi-a depus cererea de pensionare la mai puţin de o lună după ce Inspecţia Judiciară a publicat raportul întocmit după control tematic la Secția Judiciară a Direcției Naționale Anticorupție privind situația achitărilor definitive înregistrate în perioada 2016 - semestrul I/2017. Documentul este unul devastator pentru DNA, în general, şi în special pentru Păduraru, şeful secţiei care asigură reprezentarea în instanţe.

CITEȘTE ȘI: Ce NU trebuie să cureţi niciodată cu bicarbonat de sodiu

Concluzii ale raportului Inspecţiei Judiciare:

"Din perspectiva obiectivelor înscrise în programele de activitate vizând perioada 2016 - semestrul I 2017 referitoare la situația achitărilor definitive înregistrate:

a). Din conținutul analizelor semestriale privind soluțiile de achitare definitivă se constată că fără excepție, toate soluțiile de trimitere în judecată a inculpaților achitați definitiv nu au fost considerate imputabile, chiar și în situațiile în care procurorii de ședință au făcut aprecieri în sens contrar.

b). totala lipsă de implicare a procurorilor cu funcții de conducere în analiza concretă a cauzelor care au vulnerabilizat trimiterile în judecată ale DNA, cu consecința pronunțării unor soluții de achitare, demonstrând un comportament intenționat în a nu aprecia vreo trimitere în judecată ca imputabilă procurorului.

Din perspectiva informărilor privind hotărârile definitive de achitare, întocmite în temeiul Ordinului procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție privind hotărârile definitive de achitare și restituire, pronunțate de instanțe:

a). lipsă de preocupare pentru acuratețea formei actelor întocmite la nivelul Secției Judiciare din cadrul DNA atât la nivelul procurorilor cu funcții de execuție cât și la nivelul procurorilor cu funcții de conducere.

g). lipsa de preocupare din partea procurorilor cu funcții de conducere ai Secției Judiciare a DNA cât și a procurorului șef DNA, care, în perioada de referință (2016 – semestru I 2017) nu au luat nicio măsură în vederea actualizării prevederilor Ordinului nr.30/2008, urmare a apariției Ordinului nr. 213/2014 și nici în vederea respectării dispozițiilor Ordinului nr. 213/2014 privind întocmirea informărilor privind soluțiile de achitare pe baza dosarelor de instanță, dispoziții care au fost preluate identic din Ordinul nr. 229/2007.

i). Cu foarte puține excepții niciun referat întocmit de către procurorii de ședință nu conține aprecieri motivate efectiv și corespunzător asupra imputabilității soluției procurorului, existând însă aprecieri referitoare la legalitatea și temeinicia hotărârilor judecătorești sau, mai mult, la judecătorii cauzelor.

Din perspectiva măsurilor dispuse de procurorii cu funcții de conducere:

a). Nu au existat prelucrări în ședințele de analiză a soluțiilor săptămânale cu procurorii Secției judiciare penale a DNA și cu ceilalți procurori cu funcții de execuție a referatelor de achitare întocmite sau a analizelor semestriale privind achitările și restituirile definitive.

b). Nu a existat nicio raportare scrisă la Cabinetul procurorului general al PÎCCJ, în conformitate cu disp.art.7 pct.I, lit.A) sublit.b) din Ordinul nr.213/2014."

CITEȘTE ȘI: Tu speli cutia de lapte înainte să o deschizi? Alte alimente a căror spălare este ignorată de obicei

Pe lângă aceste critici, umilitoare pentru Cameluş Păduraru a fost şi concluzia raportului în privinţa aspectelor pozitive. "Aspecte pozitive din activitatea desfăşurată în materia analizată care pot fi generalizate ca bune practici: Nu au fost identificate", se precizează în raport.

Iată că "bunele practici" ale procurorului general, care a decis să ia consilier un procuror demis pentru management defectuos, se propagă și la DNA. Este adevărat că procurorul Cameluş Păduraru nu a fost demis, ci s-a pensionat, însă rămâne speranţa că nu va oferi consiliere pe domeniul judiciar.

Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt a DNA, nu a răspuns la telefon sau la mesaje pentru a comenta numirea fostului şef al Secţiei Judiciare în funcţia de consilier al Ancăi Jurma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.