Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plenul CSM reacționează la derapajul politic al membrilor procurori: Magistrații să nu creeze percepția că potențează elemente valorificate de unii politicieni

CSM

Plenul CSM reacționează dur la un comunicat transmis de trei membri ai Secției pentru procurori. După ce procurorul Cristian Ban, aflat în concediu, a făcut presiuni pentru adoptarea unei poziții favorabile continuării procedurii de selecție a unor procurori de rang înalt, demarată de Stelian Ion, colegii săi s-au mobilizat pentru a spăla imaginea de implicare politică a CSM în scandalul din coaliție. Plenul CSM remarcă și atitudinea duplicitară a lui Stelian Ion, care a demarat procedura de selecție deși cadrul legal este tot cel criticat în rapoartele MCV.

„Consiliul Superior al Magistraturii va rămâne întotdeauna echidistant politic, singura cale de a garanta independența justiției.

Plenul, cu majoritate, consideră că este esențial ca magistrații prin întregul lor comportament să nu creeze percepția că potențează elemente valorificate de unii politicieni în disputele dintre aceștia.

De asemenea, Plenul condamnă angajarea procedurilor privitoare la numirea unor procurori de rang înalt în discursul politic.

Plenul remarcă faptul că procedura a fost inițiată intempestiv de un ministru al justiției în contextul în care acesta, de-a lungul timpului, a asigurat constant opinia publică de faptul că nu o va declanșa până la reglementarea, pe plan legislativ, a diminuării importanței factorului politic în cadrul acestor numiri.

Declanșarea acestei proceduri a fost dispusă în aceleași condiții legale, fără a se reglementa vreo diminuare a pregnanței factorului politic, iar această contradicție evidentă dintre angajamente publice şi faptele asumate este de natură să arunce îndoieli legitime asupra corectitudinii scopului urmărit şi poate crea aparența unei politizări asumate a numirilor procurorilor de rang înalt, cu consecințe iremediabile pe planul încrederii în activitatea desfășurată de aceștia.

Decizia de continuare sau abandonare a unor astfel de proceduri aparține exclusiv puterii executive, însă Plenul îşi manifestă îngrijorarea că inițierea ori continuarea lor în contextul arătat, de această dată complementar unei instabilități tipice interimatului funcției de ministru, ar pune probleme serioase cu privire la substanța, coerența şi finalitatea unei astfel de proceduri”, transmite plenul CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.