Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plenul Senatului a respins proiectul iniţiat de PNL privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale

senat plen

Plenul Senatului a respins, marţi, proiectul legislativ iniţiat de deputatul PNL Pavel Popescu ce vizează organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precum şi o serie de dispoziţii referitoare la cazurile de incompatibilitate a judecătorilor instanţei de contencios constituţional.

Proiectul a fost respins cu 91 de voturi "pentru", 29 - "împotrivă" şi 14 abţineri, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sunt anunțate noi măsuri! Ce vor trebui să facă pasagerii în avion .

Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat, la dezbaterile din plen, că este nevoie de o reformă a Curţii Constituţionale a României.

"Categoric trebuie să legiferăm, într-un viitor apropiat, pentru recredibilizarea şi reprofesionalizarea CCR, însă acest proiect este un mic pas pentru a lua măsuri în această direcţie. (...) Votul PNL este de susţinere a proiectului legislativ", a precizat Gorghiu.

În replică, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că iniţiativa liberalilor este "hazlie, neserioasă şi nu poate fi susţinută, cel puţin în forma în care a fost prezentată".

Citește și: Înregistrare explozivă! Raed Arafat somează firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed

În opinia sa, raţiunea pentru care a fost iniţiat acest proiect legislativ nu ţine de funcţionarea Curţii Constituţionale, de credibilitatea deciziilor sau de gradul de respectare şi de acceptabilitate, ci "ţine de o conjunctură politică dacă ne convine sau nu ne convine rezultatul de la CCR".

"Atunci când deciziile ne sunt favorabile politic, noi, cei de la PNL - cam acesta ar fi substratul iniţiativei - suntem de acord cu Curtea Constituţională - jos PSD. Când nu ne convine, ne aducem aminte că acolo este o Curte politizată, că nu sunt foşti judecători ş.a.m.d.", a precizat Şerban Nicolae.

În context, el l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis, despre care a spus că este singurul şef de stat în funcţie care "nu a iniţiat niciodată consultări cu partidele politice pe teme generale (...), în schimb a generat numeroase conflicte juridice de natură constituţională".

Citește și: Revoluție în Poliție! Sistem de recunoaștere facială pentru IGPR! Achiziție de aproape un milion de euro!

Potrivit proiectului, deciziile Curţii Constituţionale adoptate în cazul obiecţiilor de neconstituţionalitate referitoare la anumite categorii de legi organice, precum şi în cazul soluţionării conflictelor juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice ar urma să fie adoptate cu votul a două treimi din numărul total de judecători CCR. În schimb, în cazul excepţiilor de neconstituţionalitate, indiferent de categoria de lege din care face parte actul normativ, deciziile ar urma să se adopte, în continuare, cu votul majorităţii judecătorilor.

Prin proiect se introduc, în plus, dispoziţii referitoare la cazurile de incompatibilitate a judecătorilor instanţei de contencios constituţional, făcându-se trimitere la dispoziţiile articolului 41 (cazuri de incompatibilitate absolută) şi articolului 42 (alte cazuri de incompatibilitate) din Codul de Procedură Civilă.

Proiectul privind modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, face parte din categoria legilor organice, iar Senatul este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.