După o vară secetoasă, au început să se umple pădurile de hribi și de ghebe. Cu toate acestea, recolta de ciuperci din România va ajunge în Germania și Italia.
După ce au fost culese, ciupercile sunt păstrate în condiții speciale până vor fi prelucrate într-o fabrică de lângă Novaci, în Gorj.
„Aleg ciupercile, le întind pe sită să se usuce, sunt multe. Întindem ciuperca pentru uscat. Se face ciuperca uscată – cum sunt cele de anul ăsta, bune – da, foarte bune – cărnoase – da, are bolta foarte bogată anul ăsta, a fost foarte multă ciupercă în pădure, a fost un an foarte bogat în privința ciupercilor”, a transmis o angajată a ciupercăriei.
Pentru că se anunță o producție bună, străinii dau rar trei euro pe kilogram. În general, oferă în jur de doi euro, potrivit stirileprotv.ro.
„Anul e promițător, singura problemă e că nu avem personal, nu avem mână de lucru. Au plecat afară. Fiind marfă multă vă dați seama că prețul o să fie un pic jos”, a declarat Marius Paraschivescu, exportator ciuperci.
Ciupercile din munții Bistriţei şi Stânişoarei ajung într-un centru de colectare din județul Neamț.
„Acum centrul este plin de bureţi. Este explozie de ciuperci. Acum o lună dacă strângeam 100 kg pe zi, acum strângem cu tonele”, a spus Aanei Liliana, administrator centru de colectare.