Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PLUS propune respectarea recomandărilor INSP şi testarea personalului din centrele rezidenţiale înainte de intrarea în ture

Europa FM
doctor medic spital

PLUS propune respectarea recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi testarea personalului din centrele rezidenţiale înainte de intrarea în ture, inclusiv prin metoda "pooling", potrivit Agerpres.

Alte măsuri susţinute de PLUS, conform unui comunicat de presă, sunt: punerea la dispoziţia personalului din centrele rezidenţiale a echipamentelor de protecţie individuală, dar şi elaborarea unor ghiduri "clare, realizate în colaborare cu medici epidemiologi, de prevenţie a infecţiei cu COVID-19, adaptate specificului şi riscului crescut" din centrele rezidenţiale.

În acest sens, PLUS pune la dispoziţie varianta tradusă şi adaptată a "Ghidului de prevenţie şi control al infecţiei cu COVID-19 pentru beneficiarii din centrele rezidenţiale", recomandat de Agenţia Europeană pentru Siguranţă şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA).

"În state europene precum Franţa şi Belgia, peste 40% din decesele cauzate de infecţia cu coronavirus au apărut la persoane instituţionalizate. În România, acest procent este de 10%, mai ales pentru că s-au luat din timp măsuri de reducere a vizitelor la nivelul centrelor şi de repartizare a personalului de îngrijire în ture de câte două săptămâni. S-au făcut, de asemenea, eforturi atât din partea autorităţilor, cât şi a societăţii civile, pentru dotarea centrelor cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi", se arată în comunicat.

Citește și: Violențe în trafic! Poliția a intervenit imediat! Doi tineri au fost reținuți

PLUS menţionează însă că aceste centre rămân "potenţiale focare epidemiologice, în care drumul până la izbucnirea unor adevărate tragedii este unul extrem de scurt şi trece de obicei prin incompetenţa autorităţilor".

Este invocat comunicatul de presă publicat în 11 mai pe site-ul Ministerului Sănătăţii, conform căruia au existat "disfuncţionalităţi în testarea personalului şi a beneficiarilor de către Direcţiile de Sănătate Publică".

"Considerăm că este inadmisibil ca probleme de tipul neconcordanţei titulaturii de educatori cu cea de îngrijitori, absenţei includerii testării îngrijitorilor în programul naţional de sănătate publică sau întârzierii comunicării rezultatelor testelor efectuate să stea la baza izbucnirii unor focare de infecţie cu consecinţe dramatice în centre precum Sasca Mică din Suceava sau căminul pentru vârstnici 'Sfântul Ilie' din Galaţi", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.