Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP cere Guvernului Tudose să facă de urgenţă demersurile necesare pentru a stopa închiderea şcolilor româneşti din Ucraina

romania ucraina

Partidul Mişcarea Populară critică în termeni extrem de duri noua lege a educaţiei adoptată de Parlamentul de la Kiev şi cere intervenţia de urgenţă a Guvernului României pentru stoparea denaţionalizării celor peste 500 de mii de români care trăiesc în Ucraina.

“Îmi exprim indignarea şi revolta cu privire la legea educaţiei adoptată de Parlamentul Ucrainei, lege care închide şcolile româneşti, desfiinţând dreptul a jumătate de milion de români din Bucovina de Nord, Maramureșul istoric și Basarabia de Sud (regiunea Odessa) la educaţie în limba maternă. Cerem Guvernului României sa facă demersuri, în regim de urgenţă,  pe lângă Guvernul Ucrainei, pentru stoparea acestui proces stalinist de deznaționalizare a comunității româneşti. În acelaşi timp, cerem Ministerului de Externe să inițieze de urgenţă discuții cu Înaltul Comisariat pentru Minorități în vederea efectuării unei vizite la Kiev pentru stoparea procesul de închidere a instituțiilor de învățământ cu predare în limba română”, a declarat deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP.

Parlamentul de la Kiev a adoptat în cursul acestei săptămâni o nouă lege a educației care privează minorităţile etnice (români, maghiari, ruși, bulgari, polonezi etc.) de acces la şcolarizare în limba maternă. Legea în cauză prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Legea a fost trimisă spre promulgare la Preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Guvernul de la Budapesta a protestat deja faţă de prevederile respectivului act normativ, despre care spune că limitează drepturile minorităţii maghiare şi a cerut modificarea legii.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, declara în 23 august a.c., după întâlnirile pe care le-a avut la Kiev cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, cu ministrul educației, Lilia Hrinevici, și cu ministrul culturii, Evhen Nișciuk, că “România este mulțumită de nivelul de asigurare a drepturilor minorității române din Ucraina”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.