Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP: 'Este o greşeală ca în plină criză economică să introduci taxe şi impozite noi!'

În condiţiile în care în cursul zilei de astăzi Guvernul PSD-PNL-UDMR a adoptat ordonanţa de modificare a Codului fiscal, Partidul Mişcarea Populară reiterează dezacordul cu privire la introducerea de impozite şi taxe noi, în plină criză economică.

“Consider că este o greșeală fundamentală ca, în plină criză economică, în loc să vii cu facilități pentru a stimula economia, pentru a-i ajuta pe oamenii care au 10, 100 sau 1.000 de angajați, statul să vină cu poveri în plus. Nu poți să pui presiune, tot timpul, pe cei care, în mod onest, își plătesc taxele și impozitele și să îi încarci cu poveri noi, mai ales în condiţiile în care oricum nu se descurcă cu ceea ce au. Vedem cum unii sunt iertați în continuu, iar fix cei care plătesc sunt taxați. Mulți oameni își doresc aici, acasă, predictibilitate și stabilitate fiscală, mai ales în momentele de criză. La noi, în loc să vină, în mod prietenos, să îți propună soluții pentru a te ajuta să îți menții vie activitatea sau să îți ofere facilități pentru a te extinde, statul vine și îți pune poveri în plus, iar această filosofie este extrem de greșită”, declară preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

PMP susţine că statul a preferat să modifice Codul Fiscal şi să pună presiune pe mediul de afaceri, când se puteau lua măsuri de creştere a gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, mai ales în condiţiile în care România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, cu o pierdere de 34,9 % din veniturile din TVA, conform ultimului raport al Comisiei Europene.

“Consider că una dintre măsurile care trebuie avute în vedere este digitalizarea ANAF, pentru a putea colecta mult mai eficient fonduri la bugetul de stat, și mai ales pentru a elimina potenţialele înțelegeri tacite între stat și beneficiar”, completează preşedintele PMP, Eugen Tomac.

PMP atrage atenţia şi asupra faptului că România este singura ţară din Uniunea Europeană care a majorat impozitele şi a anulat facilităţile fiscale în această perioadă de criză. Celelalte ţări din UE au redus accizele şi TVA pentru a reduce efectele creşterii preţurilor din cauza inflaţiei.

“Guvernul României numai a mimat negocierile cu mediul de afaceri, deoarece nu a luat în considerare propunerea acestuia de a amâna modificarea Codului Fiscal, în această perioadă de criză. Mai mult, actuala coaliţie a minţit că nu vor creşte impozitele care vor fi plătite de persoanele fizice cu venituri mici şi că vor fi eliminate toate facilităţile fiscale. Persoanele fizice care deţin o locuinţă cu două camere şi obţin venituri din închirierea unei camere vor plăti impozite de două ori mai mari. Unele facilităţi fiscale sunt menţinute fără nicio explicaţie din partea guvernanţilor. Cel mai afectat de modificarea legilaţiei este domeniul construcţiilor care a asigurat creşterea economică în această criză. Guvernul se laudă cu creşterea economică de 5,1% din trimestrul 1 din acest an, dar sancţionează chiar sectorul care a asigurat această creştere”, a declarat fostul ministru de Finanţe şi vicepreşedinte PMP, Gheorghe Ialomiţianu.

PMP consideră că estimarea Guvernului de încasare a aproximativ 10 miliarde lei din modificarea Codului Fiscal este doar un calcul ipotetic, pe hârtie. Mii de firme vor intra în faliment şi milioane de români vor fi în imposibilitatea să-şi plătească impozitele, transmite partidul PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.