Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP, între Băsescu și Turcescu

basescu turcescu

PMP se află din nou la răscruce de drumuri. Traian Băsescu a făcut o serie de amendamente la legea grațierii, mai degrabă în nume propriu decât în cel al partidului, după cum a afirmat Eugen Tomac. Despre urmările acestui demers și posibilele exit-uri din partid, vorbim în cele ce urmează.

Mai înainte de toate, trebuie spus că noi am atras atenția încă din luna februarie asupra posibilelor conflicte care se preconizau în PMP. La momentul respectiv, parlamentarii PMP s-au exprimat în două maniere diferite în cazul votului de respingere a OUG 13. Deputații, în frunte cu Robert Turcescu, au votat pentru respingerea Ordonanței, în timp ce senatorii, conduși de Băsescu, s-au abținut în bloc:

„PMP a votat deci la Senat într-un fel, la Camera Deputaților în alt fel. Liderul Robert Turcescu se lăuda ieri pe Facebook cu faptul că toți ai lui au votat respingerea OUG 13. Iată deci, că partidul are probleme la nivel intern, pentru că abordarea diferită a grupurilor, cel din Senat și cel din Cameră,  reprezintă două mesaje diferite, transmise electoratului propriu.”

Citește și: Dan Andronic, dezvăluirile care aruncă în aer scena politică

Acela a fost primul moment important în care s-au văzut două direcții distincte în interiorul PMP. De atunci și până astăzi, cele două direcții diferite par să fi dat naștere unui conflict care a ars mocnit până în aceste ultime zile, când a explodat de-a dreptul. Robert Turcescu a luat astăzi atitudine pe Facebook față de amendamentele propuse de Traian Băsescu, susținând că: „de cind am devenit deputat PMP asa am inteles sa-mi asum mandatul pentru urmatorii patru ani: am fost, sint si voi ramine un opozant ferm al politicilor pesediste. Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil si va duce la disolutia Partidului Miscarea Populara.”

Spălarea rufelor în public nu s-a oprit aici. Magda Bistriceanu, purtătorul de cuvânt al PMP, a ieșit tot pe Facebook împotriva lui Turcescu, susținând că acesta a devenit un trădător care se pliază în funcție de interese și că a ajuns deputat numai cu sprijinul lui Băsescu.

În această stare de fapt, există șanse mari ca Turcescu să își dea demisia din PMP . Un PMP fără Turcescu ar fi categoric un PMP mai slab. Popularitatea sa și discursul tăios l-au făcut să devină al doilea lider al partidului. Pe de cealaltă parte, un PMP fără Traian Băsescu nu există. Electoratul partidului este, în linii mari, electoratul dur al fostului președinte. PMP a trecut pragul la alegerile parlamentare datorită băsiștilor. Ar fi intrat în Parlament și fără Turcescu sau Tomac, doar cu voturile pe care fostul președinte le strânge „pe persoană fizică”.

Una peste alta, viitorul nu sună prea bine pentru PMP. Conflictul dintre cei mai importanți doi membri ai partidului nu pare a putea fi rezolvat într-o manieră pașnică și oricare va fi deznodământul, partidul va ieși din acest clinci mai slăbit decât a intrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.