Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cherecheș (PNL): Ne așteptăm la înjumătățirea termenelor procesului de adopție

Unul dintre parintii care adopta un copil îsi poate lua un an concediu de acomodare pe o perioada de maxim 12 luni, cu plata unei indemnizatii de 1.700 de lei lunar. Aceasta este una din modificarile aduce Legii adoptiei, a declarat joi deputata PNL Florica Chereches.

'Este vorba de copii adoptati cu vârsta peste doi ani, deoarece acesti copii au nevoie de timp sa se integreze în familia adoptiva si sa recupereze întârzierile în dezvoltare acumulate în anii în care au trait în diverse institutii sau plasament. Am primit aprobare si de la Ministerul Finantelor,' a declarat, în conferinta de presa, deputata Florica Chereches.

Ea a prezentat o serie de modificari pe care le-a adus la Legea adoptiei si care au fost adoptate, miercuri, de Camera Deputatilor.

'La doi ani de la depunerea propriei initiative de modificare a Legii adoptiei, miercuri am votat proiectul guvernului PSD, care a preluat majoritatea propunerilor din initiativa depusa de PNL, sfidând înca o data Parlamentul, 'unica autoritate legiuitoare din România', conform Constitutiei. Am ales sa fiu constructiva si sa vin cu amendamente pentru a îmbunatati propunerea guvernului PSD. Modificarile contribuie la cresterea numarului de copii adoptati, se reduc o multime de termene si faciliteaza procesul adoptiei,' a precizat deputata.

În esenta, modificarile vizeaza reducerea unor termene de realizare a procedurilor din cadrul procesului de adoptie, asigurarea celeritatii în dobândirea statutului de copil adoptabil, revizuirea procedurilor de potrivire a copilului cu familia adoptatoare, prelungirea valabilitatii atestatului de familie, dar si sanctionarea parintilor indiferenti care si-au abandonat copiii si nu colaboreaza nici în vederea adoptarii lor.

Întrebata cât va dura întregul proces de adoptie, Florica Chereches a raspuns ca se asteapta 'la reducerea la cel putin jumatate a termenelor'.

'E foarte dificil sa spunem cât dureaza astazi si cât va dura de acum încolo o adoptie. Depinde de foarte multi factori. Poate sa dureze doi ani, trei ani, cred ca mai putin de doi ani nu dureaza. Vom vedea rezultatele acestor modificari doar în doi-trei ani. Dar am cerut ieri ANPDCA-ului sa faca o simulare si sa coreleze termenele, sa vedem cam cât ar dura maxim. Noi ne asteptam la reducerea cel putin jumatate a termenelor,' a declarat Florica Chereches.

Deputata a precizat ca legea este trimisa spre promulgare, iar saptamâna viitoare vor fi elaborate normele de aplicare. Legea va intra în vigoare la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 273/2004 privind adoptia, care prevede simplificarea procedurilor, dar si un concediu de maximum un an pentru acomodarea între parinte si copil, a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputatilor.

'În România, de ani de zile, numarul copiilor abandonati în sistem este constant, în jur de 60.000, si peste 1.000 de copii în fiecare an sunt abandonati în spitale, dintre acestia anul trecut, pâna la 30 septembrie, doar 3.800 au fost declarati adoptabili si doar 562 au fost adoptati, anul trecut, în România si 11 copii au fost adoptati international', a spus miercuri deputatul PNL Florica Chereches.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.