Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, 147 de ani de istorie în România! Nicolae Ciucă: 'A fi liberal este o trăsătură de caracter și un mod de viață'

Ciuca ziua PNL

PNL, 147 de ani de istorie în România! Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat marți că a fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice. „A fi liberal este o trăsătură de caracter și un mod de viață”, a spus Nicolae Ciucă.

Vă prezentăm textul integral al discursului:

Excelența voastră, domnule președinte,

Distinși invitați, doamnelor și domnilor, dragi liberali,

Bună ziua! Hristos a înviat!

Vă rog să-mi dați voie să încep prin a exprima bucuria și onoarea de a fi astăzi, aici, împreună cu președintele României și invitații noștri, de ziua Partidului Național Liberal, în acest loc cu o semnificație profundă pentru partidul nostru, pentru liberalismul românesc și pentru România.

Acest loc minunat este încărcat de istorie și vă invit să îl descoperiți în detaliu, pentru că aici s-au scris file importante din viața statului român.

După o istorie tumultoasă, casa Brătienilor este din nou readusă la viață și gata să spună povestea  celor care îi trec pragul.

Doamnelor și domnilor,

Casa Brătienilor nu este doar un muzeu frumos. Este un simbol viu și actual al valorilor liberale, care au reușit să reziste timpului.

Pentru ca istoria PNL să ne inspire, nu putem să ne rezumăm doar la a-i vedea pe Brătieni, pe liderii istorici ai PNL  și, desigur, a evoca faptele lor. Trebuie să ne reamintim că au fost oameni politici, cu victorii și înfrângeri, lăudați dar și criticați la vremea lor.

Perseverența, rezistența și încăpățânarea de a reuși prin voința proprie sunt valorile care i-au definit și care trebuie să ne inspire și pe noi.

A fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice sau economice.

A fi liberal este o trăsătură de caracter și un mod de viață.

Din acest punct de vedere, orice persoană rațională are o trăsătură liberală pe care o va descoperi mai devreme sau mai târziu pe parcursul vieții.

Se numește voința de a face, de a construi un destin mai bun pentru sine. Voiește și vei putea, spun liberalii.

De altfel, chiar dacă oamenii se declară a fi de stânga sau de dreapta, progresiști sau conservatori, atei sau credincioși, toți împărtășesc într-o manieră mai puternică sau mai reținută două nevoi fundamentale: nevoia de libertate și nevoia de prosperitate.

Iată cele două nevoi fundamentale care se pot realiza cel mai bine în cadrul unui stat liberal.

Doamnelor și domnilor,

Acum și aici, în casa Brătienilor, vă rog să îmi permiteți să vorbesc puțin despre ce cred eu că este statul liberal pe care toți liberalii, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Partidului Național Liberal, au obligația să îl construiască și să îl protejeze.

În primul rând, statul liberal garantează și promovează libertatea cetățenilor săi.

Libertatea autentică poate exista doar acolo unde există lege, în societățile democratice cu o guvernarea stabilă, rațională și moderată. Libertatea se realizează atunci când demnitatea umană și toate drepturile fundamentale ale persoanei sunt recunoscute și așezate în centrul preocupării instituțiilor statului.

În al doilea rând, statul liberal este un stat de drept. Statul de drept este un stat în care puterea politică, este ea însăși limitată prin Constituție și lege, iar majoritatea care decide nu poate să devină abuzivă. Din această perspectivă, statul de drept este și o valoare fundamentală pentru NATO și UE și premisa integrării și a dezvoltării noastre în aceste structuri care ne garantează securitatea și dezvoltarea economică.

În al treilea rând, statul liberal este un stat protector. Statul protector nu se confundă cu statul providență.

Statul liberal protector garantează siguranța și libertatea cetățenilor săi, prin protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, respectiv prin apărarea suveranității și a integrității teritoriale.

Din această perspectivă, apartenența României la NATO este cea mai importantă garanție  în fața amenințărilor recente de securitate

În al patrulea rând, statul liberal este un stat care asigură stabilitatea economică. În societățile contemporane, liberalismul economic garantează și promovează competiția în economie. Totodată, în societățile contemporane, statul liberal trebuie să asigure predictibilitate fiscală și investiții.

Predictibilitatea fiscală garantează că agenții economici (de la cel mai mic antreprenor la o companie multinațională) pot prevedea acțiunea economică pe termen mediu și lung. Așteptările lor legitime sunt protejate de încrederea că institutuțiile statului nu își modifică politica fiscală atunci când aceasta a căpătat stabilitate și eficiență în timp.

Pe de altă parte, investițiile garantează dezvoltarea sănătoasă a economiei și o creștere economică stabilă, garantează și protejează locurile de muncă ale cetățenilor. Investițiile sunt cele care ne ajută să depășim crizele economice. Și în acest context extrem de dificil pentru toate societățile democratice, România are nevoie de investiții ca de aer.

Cu Partidul Național Liberal la guvernare, în România se investește și se investește acum. Din acest motiv, fondurile europene multianuale, PNRR, alături de toate celelalte programe de investiții ale Guvernului și ale autorităților locale, reprezintă garanția stabilității și dezvoltării economice a României.

Doamnelor și domnilor,

Închei aici intervenția mea cu un mesaj de speranță pentru viitorul Partidului Național Liberal și al României.

Partidul Național Liberal este singurul mare partid național care promovează liberalismul economic și politic. Are o viziune politică de centru dreapta și istoria mai veche și recentă ne arată că este partidul care garantează stabilitatea guvernamentală, dezvoltarea economică și moderația în actul guvernării.

Partidul nostru, alături de președintele României, excelența sa, domnul Klaus Iohannis, reprezintă garanția ce susține cu toată tăria apartenența României la NATO și UE, asumând valorile democrației constituționale de tip occidental.

Dați-mi voie să vă mulțumesc tuturor pentru că ați fost alături de noi, aici, în acest loc încărcat de istorie și fapte ale partidului Național Liberal, ale liderilor lui, Brătienii, să vă urez  La mulți ani,tuturor!

Să urez, La mulți ani, Partidului Național Liberal!  Să urez, La mulți ani, România!

Vă mulțumesc!

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.