Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL a sesizat CCR-ul pe procedura de vot la legea lui Dragnea

CCR

Grupul parlamentar al PNL a sesizat astăzi, 9 martie, Curtea Constituțională cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.267/2008 privind unele măsuri speciale pentru reglementarea avansului rest de justificat, precum şi pentru efectuarea recepţiei în faza unică a lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora la obiectivul de investiţii Palatul Parlamentului, adoptată de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, la data de 24.02.2016.

Având în vedere că, în acea dată, 8 acte normative au fost adoptate cu încălcarea dispozițiilor regulamentare și constituționale privind procedura legislativă, deputații PNL au decis să atace la CCR acest act normativ deoarece privește chestiuni de organizare, administrare și funcționare a sediului administrativ al Parlamentului și nu are implicații asupra unor drepturi salariale ori de altă natură ale cetățenilor români.

PNL consideră că adoptarea unui act normativ, care privește însuși Parlamentul României, cu încălcarea flagrantă a Regulamentului Camerei Deputaților, a legii privind normele de tehnică legislativă și a Constituției, constituie o sfidare inadmisibilă la adresa poporului român. De aceea, apreciem că se impune controlul de constituționalitate în acest caz.

În textul sesizării, PNL solicită Curții Constituționale să verifice dacă suspendarea unor norme legale, aflate în vigoare, poate fi realizată printr-un vot procedural aflat în interiorul autonomiei regulamentare sau este obligatorie adoptarea unui proiect de hotărâre pentru suspendarea dispozițiilor art. 123 alin.(2) teza I, până la clarificarea modului de funcționare al sistemului de vot electronic.

PNL constată că Partidul Social Democrat s-a faultat singur deoarece în ședința din 17.02.2016 nu a solicitat reluarea votului prin altă modalitate de vot asupra celor 8 proiecte votate de două ori, ci doar a cerut înlocuirea modului de vot electronic cu votul prin ridicare de mână pentru ultimele puncte de pe ordinea de zi, recunoscând implicit că primele puncte au fost adoptate (a se vedea stenograma ședinței de plen din 17.02.2016). Ulterior, realizând gafa regulamentară făcută, PSD a depus o contestație prin care a cerut o procedură neconstituțională - „reluarea votului, într-o altă ședința asupra unor legi adoptate sau respinse”.

Această solicitare a PSD este unică în istoria celor 25 de ani de parlamentarism postdecembrist în România și vădit neconstituțională. Din păcate, abuzul PSD în privința normelor democratice a fost pus în operă în ședința din 24.02.2016, când s-a reluat procedura de vot asupra unor legi votate anterior, și asta doar pentru a împlini visul conducătorului iubit - Legea defăimării să reintre în circuitul legislativ.

PNL condamnă perpetuarea practicilor comuniste ale PSD și rămâne consecvent în apărarea valorilor și principiilor democratice. Prin această sesizare, PNL își propune să sancționeze

acest derapaj de la normele democrației și solicită CCR, pe calea controlului de constituționalitate, să constate că Legea privind modificarea și completarea legii nr.267/2008 a fost adoptată prin modalități procedurale nedemocratice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.