Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL acuză PSD pentru dezastrul școlilor din București: 'Pune în pericol, zi de zi, peste 38.383 de preşcolari, elevi, studenţi şi cadre didactice'

PNL siglă

Reprezentanţii PNL Bucureşti afirmă că multe din şcolile Capitalei nu sunt pregătite pentru începerea cursurilor, acuzând administraţia PSD de incompetenţă. Ei spun că sunt unităţi şcolare unde s-au făcut "cârpeli superficiale" sau începerea cursurilor a fost amânată din cauză că nu sunt gata lucrările, că în unele şcoli copiii vor învăţa în trei schimburi, dar şi că peste 170 de şcoli, grădiniţe, licee şi facultăţi se află în clădiri cu risc seismic. "Administraţia PSD pune în pericol, zi de zi, peste 38.383 de preşcolari, elevi, studenţi şi cadre didactice care ar putea fi afectate de seism", susţine PNL Bucureşti, relatează News.ro.

Citește și:  S-a întors 'discreţia' împotriva lui: Europarlamentar PNL, criticat dur pe Facebook

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de PNL Bucureşti, la debutul anului şcolar 2019, în Bucureşti, nu toate unităţile de învăţământ sunt puse la punct.

"Lipsa manualelor este imputabilă Ministerului Educaţiei, cel care, din incompetenţă evidentă, nu gestionează corespunzător nici în acest an procedurile de achiziţie publică. În aprilie au început procedurile în loc să înceapă chiar din ianuarie, educaţia devenind victima unor ambiţii politice la vârful PSD în numirile pe funcţii, în loc să existe o preocupare reală pentru educaţie, un domeniu strategic pentru dezvoltarea României", arată sursa citată.

PNL Bucureşti susţine că reparaţiile şi curăţenia sunt gestionate de primării, conduse de PSD, iar licitaţiile au fost făcute în bătaie de joc şi lucrările nu sunt terminate, fiind făcute "cârpeli superficiale" pentru a putea deschide şcolile în 9 septembrie. Sursa citată arată că sunt multe unităţi de învăţământ unde cursurile nu vor începe luni, ci peste o săptămână sau chiar două, pentru că lucrările nu sunt gata, dând exemple Grădiniţa nr. 35, Grădiniţa nr. 53, unde cursurile vor începe în 23 septembrie, şi două grupe de program normal din cadrul Şcolii gimnaziale nr. 13, unde vor începe în 16 septembrie.

"Indolenţa administraţiei PSD faţă de educaţie merge mai departe; sunt unităţi şcolare precum Şcoala nr. 11 din centrul Capitalei, ai cărei elevi vor fi mutaţi în alt spaţiu, după ce, conform monitorizării noastre, nu s-a lucrat conştiincios toată vara. În sectorul 3, la Liceul Teoretic Benjamin Franklin, elevii vor începe anul şcolar printre moloz şi lucrări neterminate. La Şcoala nr. 32 din sectorul 2 nu sunt condiţii să se înceapă cursurile", spun reprezentanţii PNL Bucureşti, adăugând că sunt şcoli unde elevii vor învăţa în trei schimburi, deşi Consiliul General şi primarul general Gabriela Firea anunţau în decembrie 2018 programul "Nicio unitate de învăţământ cu program în trei schimburi". Ei precizează că numărul şcolilor cu program în schimburi a crescut, de la 7 în 2017 la 11 în 2018.

Potrivit sursei citate, investiţiile în infrastructura de educaţie la nivelul Capitalei sunt pentru administraţia PSD la coada listei de priorităţi.

"Rectificările bugetare din vară au luat bani de la părinţi şi copii şi i-au realocat pentru 'panseluţe'. Copiii din grădiniţele aglomerate nu vor avea nici anul acesta noi facilităţi. 4 grădiniţe noi au rămas cu doar 2% din bugetul iniţial. Părinţii cărora li s-a promis after-school sunt lăsaţi să aştepte încă un an pentru că after-school-urile promise au rămas cu doar 10% din bugetul stabilit iniţial. Iar la o lună după ce au dispărut 8.023 ron din bugetul pentru educaţie, Gabriela Firea şi PSD au mai găsit totuşi 5000 ron pe care i-a investit în lucrări peisagistice, demonstrând încă o dată care sunt priorităţile pentru PSD", susţine PNL Bucureşti.

Liberalii afirmă că sunt unele şcoli care sunt adevărate pericole pentru elevi şi nu numai. În anul şcolar 2019-2020, peste 170 de şcoli, grădiniţe, licee şi facultăţi se află în clădiri cu risc seismic, potrivit raportului ISU Bucureşti.

"Administraţia PSD pune în pericol, zi de zi, peste 38.383 de preşcolari, elevi, studenţi şi cadre didactice care ar putea fi afectate de seism. De la riscuri majore, la riscuri mai mici, însă la fel de grave, şcolile bucureştene suferă şi la capitolul igienă. În şcolile din Capitala României, toaletele nu au săpun şi nici hârtie igienică, materialele consumabile lipsesc, sunt insuficiente şi, foarte grav, se livrează pe contracte cu dedicaţie. Pentru cele mai mărunte achiziţii, directorii de şcoli se umilesc la Primărie sau trebuie să suporte firme incompetente impuse. Sectorul 4 este cel mai grăitor exemplu. Aici, primarul PSD obligă directorii de şcoli să-i ceară acordul pentru orice achiziţie", mai spun aceştia.

Conform PNL Bucureşti, Capitala are resurse suficiente.

"Din păcate banii au încăput pe mâna unor incompetenţi pe care, cel mai probabil, îi vom vedea mâine dimineaţă, lăudându-se la câte o festivitate de deschidere a anului şcolar 2019", mai arată PNL Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.