Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL cere audierea urgentă în Parlament a conducerii BNR

sigla noua pnl

Partidul Naţional Liberal solicită audierea reprezentanţilor BNR si a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanţe şi Banci a Camerei Deputaţilor, pentru a oferi un punct de vedere şi soluţii concrete în sprijinul românilor afectaţi de creşterea cursului leu/franc elveţian.

"Situația financiară a numeroși români, care au contractat credite în franci elvețieni, este grav amenințată după ce Banca Naționala de la Berna a decis să renunțe la plafonul cursului de schimb al monedei elvețiene. La București, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvețian până la nivelul record de 4,32 lei, în creștere cu 15% față de ziua precedentă, 14 ianuarie 2014. Concret, la o rată de 100 de franci elvețieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mișcări pur artificiale a cursului de schimb.

Parlamentul României și BNR au datoria de a nu rămâne indiferente față de această situație și, mai ales, față de pericolele financiare la care sunt expuși românii îndatorați în franci elvețieni. Deja, mulți dintre ei fac mari eforturi ori sunt în imposibilitatea să-și achite creditele contractate, sub presiunea unui curs galopant.

Consider că situația impune un răspuns urgent pentru că evoluția francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă. Conform datelor BNR, peste 4% din ratele românilor sunt exprimate în franci elvețieni, în timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%.

În această situație, cer audierea urgentă a BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, pentru un punct de vedere și soluții concrete în sprijinul românilor afectați, în concordanță cu regulile europene și cu un sistem bancar sănătos", a arătat deputatul PNL Andreea Paul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.