Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL cere Avocatului Poporului să atace la CCR o ordonanță de urgență

avocatul poporului

Vicepreşedintele regional al PNL Ioan Bălan a anunţat, vineri, că PNL cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa Guvernului prin care se reconstituie consilii locale dizolvate prin deciziile instanţelor, arătând că prin această OUG "prefectul e transformat în şeic local".

Deputatul de Suceava Ioan Bălan a declarat că OUG 55/2014, prin care s-a permis migrarea aleşilor locali şi care a fost declarată neconstituţională şi a fost profund imorală, "este parfum" pe lângă noua ordonanţă privind reconstituirea de consilii locale dizolvate prin hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor.

"Prin această ordonanţă prefectul este transformat în şeic local. Nu contează ce au votat cetăţenii, iar ceea ce a hotărât instanţa nici atât, pentru că Victor Viorel Ponta, în disperarea pe care o trăieşte zilele acestea, ia hotărâri total în defavoarea cetăţenilor şi în total dispreţ faţă de lege şi justiţie", a spus vicepreşedintele liberal.

El a spus că înţelege PSD pentru situaţia în care este astăzi, dar că nu a crezut că se poate ajunge la astfel de acţiuni "profund neconstituţionale".

"Pot să-i înţeleg că-l ţin pe Victor Ponta în geam ca să ia pensia, înţelegând prin asta guvernarea, dar nu înţeleg cum pot fi călcate în picioare principii de bază ale democraţiei, cum sunt votul cetăţenilor şi hotărârile definitive ale instanţelor", a spus Bălan.

El consideră că, în cazul municipiului Rădăuţi, Guvernul putea organiza, în şase luni de când Consiliul Local a fost dizolvat, de şase ori alegeri, o dată în fiecare lună.

"Au ales însă calea specifică, de altfel, a PSD prin care, în total dispreţ faţă de cetăţean şi votul lui, un om, numit în funcţia de prefect, să hotărască destinul administrativ al unei localităţi extrem de importante, cum e Rădăuţi", a spus Ioan Bălan.

Deputatul liberal a anunţat că PNL va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul acestei ordonanţe de urgenţă.

"Vom cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru că mă gândesc că Rădăuţi este o comunitate importantă şi i se poate acorda măcar atâta importanţă cât a primit primarul suspendat al Capitalei", a conchis Ioan Bălan.

Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă prin care reglementează domenii total diferite-deblocarea situaţiei unor primării cu aleşi suspendaţi sau a unor consilii dizolvate, dreptul universităţilor de a angaja profesorii fără studii doctorale finalizate, dar şi modificarea legii finanţelor publice.

"Este vorba despre localități în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu își poate exercita atribuțiile (ca urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), fie ambele situații simultan. În aceste localități nu mai este posibilă, conform legislației în vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autorității publice locale (hotărâri ale consiliului local, dispoziții ale primarului) și/sau prestarea anumitor servicii publice, cu consecințe negative asupra bunei administrări a localității respective", se preciza într-un comunicat de presă al Guvernului.

În situaţiile precizate în comunicatul Executivului este vorba despre imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificări ale bugetului local, imposibilitatea de a stabili în termenul legal (până la 10 noiembrie 2015) nivelul impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, imposibilitatea emiterii autorizațiilor de construcție şi imposibilitatea acordării unor drepturi sociale respectiv de asistență socială, protecția copilului, ajutoare pentru încălzire, venit minim garantat.

Pentru deblocarea acestor situații au fost stabilite următoarele măsuri: "drepturile de asistență socială (alocație, măsuri de protecție socială, ajutoare pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de către secretarul unității administrativ-teritoriale sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situația în care primarul nu își poate exercita atribuțiile; în cazul dizolvării consiliului local - posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanți; în situația majorării/diminuării bugetului local cu sume de la bugetul de stat, prin hotărâre de Guvern - posibilitatea ca prefectul să desemneze o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite și care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administrației Județene a Finanțelor Publice; referitor la nivelul impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016 - posibilitatea aprobării lor prin dispoziție a primarului, în cazul în care consiliul local este dizolvat, sau – dacă nici primarul nu-și poate exercita atribuțiile - prin decizie aprobată de către secretarul unității administrativ-teritoriale (sau de către persoana desemnată să preia calitatea de ordonator principal de credite), cu avizul Administrației Județene a Finanțelor Publice; emiterea autorizațiilor de construire de către preşedinţii consiliilor judeţene, pentru lucările care se execută la imobile situate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale unde primarul nu îşi poate exercita atribuţiile", potrivit sursei citate.

Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat, în 31 martie, prin hotărâre definitivă a Curţii de Apel Suceava, iar, potrivit legislaţiei, Guvernul trebuia să organizeze alegeri parţiale pentru alegerea unui nou consiliu local. De altfel, în septembrie 2014, primarul din Rădăuți, Aurel Olărean, a fost suspendat din funcţie după ce a fost arestat preventiv, ulterior el fiind trimis în judecată pentru fapte de corupţie. El a fost trimis în judecată în octombrie 2014 şi a rămas în arest preventiv până la începutul lunii mai, când a fost plasat în arest la domiciliu. Ulterior, în iunie, Curtea de Apel Cluj a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu controlul judiciar în cazul edilului suspendat.

Funcţia de primar al municipiului Rădăuţi a fost deţinută, până în martie 2015, de un viceprimar cu atribuţii de primar, însă după ce Consiliul Local a fost dizolvat, conducerea Primăriei a fost asigurată, cu atribuţii limitate, de secretarul interimar care, în 27 aprilie, şi-a încetat mandatul. În aceste condiții, municipiul Rădăuți a rămas fără conducere.

Pentru ca municipiul Rădăuţi să aibă o conducere, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care prefectul să poată numi, temporar, un secretar al localităţii. În prezent, secretarul municipiului Rădăuţi este Marinică Sofroni, care a fost secretar al comunei Frătăuţii Noi, acesta având doar atribuţii limitate, de gestionare a treburilor curente ale Primăriei. În continuare, în lipsa primarului, în municipiul Rădăuţi nu se pot emite autorizaţii de construire sau să fie emise ordine de începere a lucrărilor unor investiţii publice locale şi nici nu se pot aloca fondurile repartizate de Guvern prin rectificarea bugetară din luna iunie, scrie mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.