Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL cere ca aeronava indiană scoasă la licitaţie la Bacău să devină avion pentru demnitari

avion

Propunerea lui Obreja a venit dupa o dezbatere ampla la finalul anului trecut pe tema avionului destinat vizitelor demnitarilor în strainatate.

"Începând din luna noiembrie a anului trecut, Guvernul avea în curtea lui - si are si acum în curtea lui - o aeronava perfect capabila sa îndeplineasca aceste atributiuni, si nici macar nu este ascunsa, ci este publica. Ea este în hangarele Aerostar Bacau. Din informatiile colaterale pe care le am, aeronava este chiar în buna stare. (...) Se afla la Bacau, indisponibilizata si scoasa la vânzare de finantele publice române. Nedumerirea mea este de ce nu s-a explorat aceasta pista de procurare a aeronavei cu destinatie speciala, la care costurile ar fi extraordinar de scazute, chiar minime de dotare si pregatire pentru situatiile speciale la care ar fi supusa. Este înca un exemplu de cât de prost poate uneori statul sa gestioneze, sa administreze o problema data", a declarat Obreja, potrivit mediafax.ro.

Senatorul PNL a precizat ca procedurile pentru transferul aeronavei nu sunt foarte complicate.

Obreja a fost întrebat daca s-a documentat asupra conditiilor pe care aeronava trebuie sa le îndeplineasca si asupra costurilor de dotare a acesteia.

"Nu am facut-o, în schimb aeronava este în utilizare în Europa si în lume, atât la companii civile, cât si la companii militare, având capabilitati de aeronava multifunctionala. Ea este utilizata de terti si exact cu aceasta destinatie, pentru demnitari", a mai afirmat senatorul PNL, mentionând ca a fost folosita de ministri din India.

El a sustinut ca aeronava a fost adusa la reparatii în 2009, la Aerostar Bacau, fiind proprietatea unei companii indiene detinute de un ministru în Guvernul indian, companie care a intrat în insolventa, dupa care a fost preluata de finantele publice, care au încercat vânzarea acesteia.

Senatorul PNL a precizat ca în formula initiala cheltuielile pentru o noua aeronava pentru demnitari se ridicau la peste 50 de milioane de lei, iar în formula prezentata de el aceste costuri ar scadea cu 90%.

El mentionat ca marca aeronavei este Bae Avro RJ 70, de productie britanica, anul de fabricatie al acesteia fiind 1996 sau 1997.

Aeronava de pasageri scoasa la vânzare în 14 martie de Finantele Publice Bacau nu a fost cumparata nici la a sasea licitatie organizata pâna la acel moment, în conditiile în care niciun potential cumparator nu s-a aratat interesat sa plateasca 3,3 milioane lei pentru avionul de 70 de locuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.