Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL critica Guvernul Ponta si loveste cu manta in Ciolos

pnl nou sigla

Liderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a criticat luni mostenirea Guvernului Ponta, insa criticile sale s-au rasfrant asupra bugetului realizat de Guvernul Ciolos, buget pe care a anuntat ca liberalii il vor vota.

"Dezbaterea de azi este pe un proiect de lege elaborat pe un compromis major, compromis pe care este nevoit sa il intreprinda acest Guvern din cauza faptului ca a fost obligat sa construiasca acest buget de la conditii impuse. Astfel , un cod fiscal aprobat de Parlament cu o oarecare prudenta dupa interventia sefului statului, dar codul fiscal a fost remodificat de fostul Guvern prin ordonanta de urgenta, care a introdus din nou termene nerealiste prin alte relaxari fiscale chiar de la 1 ianuarie 2016, generand in opinia noastra o lipsa grava de sustenabilitate.

O prima mare vulnerabilitate a acestui buget este sustenabilitatea, cu venituri supraevaluate dupa opinia Consiliului Fiscal, aspect care poate afecta economia tarii noastre si pe noi toti.

Al doilea lucru care trebuie subliniat - un set de legi privind majorarea cheltuielilor bugetare peste puterile reale ale economiei, avand drept consecinta nerespectarea angajamentelor luate prin legea referitoare la responsabilitatea fiscala privind deficitul bugetar care ne va impiedica sa mai beneficiem de avantaje in accesarea si cheltuirea fondurilor europene.

Exista riscul depasirii chiar si a deficitului bugetar asumat prin acest buget, cu costuri mai mari de finantare, escaladarea datoriei publice, a lipsei de investitii.

Niciuna dintre masurile care se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2016, fie ca vorbim de cele de relaxare fiscala, fie ca vorbim de majorarile salariale sau ale pensiilor, nu au fost fundamentate de Guvernul Ponta pe surse si venituri bugetare realiste.

Ceea ce din pacate putem constata cu totii este nivelul record unde a urcat stocul datorie publice din ultimii doi ani, la peste 40% din PIB si mai ales care este valoarea dobanzilor platite anula din buget.

Bugetul pe care urmeaza sa il dezbatem trebuie sa il privim ca o necesitate pentru a functiona Romania anul viitor.

Acest buget nu are mari elemente de noutate fata de bugetele elaborate in Romania in ultimele doua decenii. Nici nu ar fi avut cum sa prinda prea multe elemente de noutate, atata vreme cat a fost elaborat atat de repede. Asadar filosofia traditionala a bugetului Romaniei pur contabila nu s-a schimbat, iar riscurile asociate acestei filosofii raman aceleasi - cheltuieli in crestere sustinute de venituri incerte, bazate doar pe ceva optimism, dar azi nejustificat.

Orinetarea bugetului catre investitii ramane mai mult o dorinta si pentru 2016.

Va rog sa nu priviti aceste observatii ca un repros, ci doar ca asteptari majore de schimbare", a spus Eugen Nicolaescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.