Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL: Defrişările reprezintă o problemă extrem de gravă

padure lemne defrisari

Guvernul trebuie să ia măsuri în al 12-lea ceas, pentru a opri tăierile ilegale de păduri spune vicepreşedintele PNL, Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului. Ea crede că sistemul trebuie "reaşezat".

Sulfina Barbu declară că "Partidul Naţional Liberal susţine modificarea Codului Silvic, astfel încât această lege să permită o gestionare corectă a masei lemnoase în România şi într-adevăr să fie stopate tăierile ilegale de păduri. În al doilea rând, din legea cadru, legea cea mai importantă, Codul Silvic, sunt necesare câteva Hotărâri de Guvern pentru reorganizarea Romsilva şi pentru statutul lucrătorilor de la Romsilva, care trebuie să verifice, să controleze, să beneficieze de un instrument legislativ puternic, dar în egală măsură să existe instrumente de control pentru angajaţii de la Romsilva, că sunt oameni integri şi profesionişti şi care merg doar pe competenţă şi nu pe alte criterii. Şi trei: cred că este foarte important să ne spună Guvernul ce se întâmplă cu cele trei contracte care au fost semnate în anul 2003, pe vremea domnului Adrian Năstase, care a dat un drept de preemţiune companiilor străine, care astăzi sunt arătate cu degetul pentru defrişări masive în România".

Fostul ministru al Mediului consideră că "trebuie reaşezat sistemul şi trebuie privită pădurea ca o resursă extrem de importantă, prin prisma măsurilor de conservare şi de protejare şi nu prin prisma măsurilor economice, aşa cum a fost privită până acum".

Sulfina Barbu spune, la RFI, că problema defrişărilor este "extrem de gravă" în clipa de faţă: "Văzând diverse emisiuni, văzând acel fragment din raportul de control, dar mai trebuie să ne uităm la raportul Curţii de Conturi din anii 2010-2011 pe această temă, cred că este o problemă extrem de gravă. Avem în acest moment suprafeţe foarte mari de pădure care au fost defrişate la ras, suprafeţe unde au fost defrişări ilegale şi riscurile pentru fenomene extreme cresc în zonele respective, indiferent că vorbim de inundaţii, de formarea torenţilor pe versanţi sau de fenomene de deşertificare, aşa cum se întâmplă în sudul României (...). Cred că este al 12-lea ceas pentru a fi luate măsuri".

Mii de oameni au ieşit sâmbătă în stradă în mai multe oraşe ale ţării, pentru a protesta faţă de tăierile ilegale de păduri.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că subiectul defrişărilor va fi pus pe agenda următoarei şedinţe a CSAT.

Guvernul a prezentat sinteza unor rapoarte de control din luna ianuarie, în baza cărora a sesizat DNA, pentru nereguli identificate la valorificarea fondului forestier în mai multe judeţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.