Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Definirea familiei în Constituție încaieră PNL. Conducerea, acuzată că ia distanță de Iohannis

Constitutie

Cioloș sau Iohannis? Familiștii tradiționali sau tineri deschiși la toate, inclusiv la parteneriatul civil?  Care poziționare publică aduce mai multe voturi  și  câte voturi riscăm  să  pierdem? Aceste  întrebări  au inflamat  spiritele în ședința  conducerii liberale de ieri. Puși în fața  propunerii de susținere a referendumului  pentru definirea familiei în Constituție ca uniunea   dintre   bărbat  și femeie,  liberalii s-au divizat în  două. Avertismente  au  fost aruncate de o parte  și de alta, dar până la urmă, calculele pragmatice au învins:  s-a  aprobat  semnarea  unui protocol cu reprezentanții Coaliției pentru familie,  inițiatorii acestui demers.

Prin această decizie,  conducerea liberală s-a  poziționat încă o dată în tabăra  opusă  președintelui Klaus Iohannis. Confruntat  cu  demersul  inițiat de această Coaliție care a  strâns  semnăturile  de la  aproximativ trei milioane de  români, șeful statului a pledat pentru  "toleranță și deschidere către celălalt” și a dat foarte clar de înțeles că nu este de acord.

„Nu suntem toţi la fel, nu toate gupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, al încrederii şi deschiderii spre celălalt”, spunea  cu ceva  vreme în urmă șeful statului.

Pentru liberali, poziționarea președintelui  i-a pus  în dilemă.  Asumarea  publică  a acestui punct de vedere echivala  cu aruncarea în brațele PSD a  unui potențial de trei milioane de  voturi.  În plus, refuzând în mod ostentativ toate măsurile cu caracter social inițiate de PSD, PNL va beneficia nu de un număr mai mare de voturi, ci de un număr mai mic. Plasați la  un alarmant 28%  în propriile lor sondaje  interne,  liderilor libereali nu le  rămâne  decât  să joace  aceeași carte  jucată deja de PSD și ALDE în această privință pentru  a recupera, prin orice mijloace, acest handicap:  susținerea publică a  unui referendum în aprilie, prin parafarea simbolică  a  unei înțelegeri  cu  inițiatorii demersului de modificare a  Constituției.

Primul  care  și-a asumat public susținerea pentru  cei de la Coaliția pentru Familie a fost   chiar decanul de vârstă al candidaților liberali la Senat,  neurochirgul Leon Dănăilă. „Sigur că inițiativa dumneavoastră este foarte benefică, foarte logică și este sprijinită cred că nu numai de cele 3 milioane de semnături, ci de toată lumea. Este un act care trebuia prevăzut în Constituție și care cred că va primi acordul tuturor. Familia este baza societății. Fără familie, societatea nu merge înainte! Fiindcă cei care se nasc dintr-o familie s-au dovedit a fi mult mai benefici pentru societate, educația lor este mult mai benefică și ei duc la progresul acestei societăți. Copiii care sunt adoptați de către homosexuali, care spun «pe tata îl cheamă Ion, pe mama Vasile»… Este de râsul lumii, este ceva care pe mine m-a impresionat foarte negativ. Nu se poate ca statul român să dea voie acestor oameni homosexuali să facă adopții. Heterosexualitatea este lăsată de la Dumnezeu, fiindcă Dumnezeu i-a creat pe Adam și pe Eva, cărora le-a spus: «mergeți și înmulțiți-vă și împânziți pământul”, a declarat profesorul într-un testimonial al Coaliției pentru Familie.

În lipsă de  soluții pentru aducerea nehotărâților la urne, liberalii au  luat în brațe teza doctorului care riscă să-i lase, mai degrabă , fără voturile a două categorii importante.

Discutarea acestei teme a  provocat ieri certuri în BPN între partizanii pro-Iohannis și cei în căutare de  voturi  prin orice mijloace. Tot mai mulți  liberali sunt  nemulțumiți de modul în care  conducerea  partidului înțelege să facă campanie la nivel central la  aceste alegeri Potrivit unor surse liberale participante la discuții,  o serie de lideri de filiale au reproșat  conducerii că  se distanțează  din ce  în ce mai mult de  brandul Klaus Iohannis, care la această oră  stă mult mai bine în sondaje  decât partidul în sine.   Mai mult,  partizanii menținerii bunelor  relații cu Cotroceniul  au avertizat că PNL riscă să-și piardă o parte  din  electoratul tradițional, care a contribuit la  instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, dar și aportul tinerilor, pentru a tentativă, deloc sigură, de  atragere a electoratului  deja antamat de PSD, cel al  persoanelor cu drept de vot peste 40 de ani.

Un prim-vicepreședinte  liberal și-a sumat public opoziția față de  decizia partidului. "Azi, am întrebat dacă eu cu fiul meu suntem o familie. Şi dacă cumva un partid naţional liberal nu ar trebui să plece, în orice judecată despre res publica, de la dezideratul că nici o minoritate nu trebuie neglijată, doar pentru că o majoritatea se pronunță diferit. M-am abținut la vot! Nu singura! Am fost mai mulți, dar nu cei mai mulți. Însă suntem voci care susținem că, atunci cînd majoritatea decide într-un fel, obligația politicului este să găsească acele formule prin care să ofere protecție şi minorității. Nu am nici un chef să intru acum în discuții despre căt de veselă e familia tradițională şi cât de fericiți sunt copiii crescuți în familii tradiționale, în care urletele pot prăbuși blocuri. Mă limitez să spun doar atât: orice voi face ca om politic va pleca de la principiul protejării drepturilor fiecărui individ", a anunțat Adriana Săftoiu pe Facebook.

La final, pentru îndulci pilula, coordonatorul de campanie, Gheorghe Falcă a anunțat  că liberalii vor susține, în viitoarea legislatură, o inițiativă pentru reglementarea parteneriatului civil inclusiv între cuplurile de acelaşi sex. O lege în acest sens a  fost promovată  anul acesta de către deputatul Remus Cernea, dar nu a întrunit  sprijinul niciunei  formațiuni politice în Parlament, fiind respinsă în ultima sesiune de toamnă, atât de  reprezentanții PSD, cât și de cei ai PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.