Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul agriculturii, somat să instaureze 'legea marțială' la APIA

apia

Vicepresedintele PNL Mircea Dolha sustine ca peste un milion de fermieri se confrunta cu pericolul de a-si pierde subventiile agricole, de vina fiind, în opinia liberalului, Agentia pentru Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), unde 's-a instalat incompetenta'.

Dolha afirma într-un comunicat de presa ca procesul de depunere a cererii unice de plata pentru subventiile agricole aferente anului 2015 este 'un dezastru'.

'În prezent, cu publicarea tardiva a formularelor de cerere unica pentru platile directe pe 6 aprilie, 90% dintre fermieri nu îsi pot înregistra cererile din cauza ca o parte a sistemului online nu functioneaza. Mai exact, dupa ce au anuntat ca beneficiarii pot depune cererea numai dupa completarea online a datelor, oamenii nu pot sa îsi declare efectivele de animale detinute. Astfel, doar marii fermieri - cei care au ferma împartita pe mai multe societati si care gestioneaza separat partea de vegetal si cea de zootehnie, pot sa ceara subventie', arata Dolha.

Potrivit liberalului, numarul acestor beneficiari este 'infim' si de aceea proportia celor care au depus cererea de plata pâna la momentul actual nu ar depasi 10%.

'Cu putin peste doua saptamâni ramase pâna la termenul limita de 15 mai - conform actelor normative în vigoare, situatia de la APIA risca sa se transforme într-o catastrofa nationala dupa ce luni, 27 aprilie, iresponsabilii MADR le-au promis fermierilor ca pâna joi schimba modalitatea de depunere a cererilor de plata. Agricultorii nu au însa încredere în promisiunile facute în spatele unor usi închise, fara acoperire la Bruxelles si fara ca ministrul Daniel Constantin sau biroul sau de presa sa se sinchiseasca sa oficializeze rezultatul negocierilor în spatiul public', adauga vicepresedintele PNL.

În acest context, Mircea Dolha îl 'someaza' pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sa instaureze 'legea martiala' la APIA.

'Conducerea dezastruoasa a acestei agentii, oamenii platiti cu mii de euro în functii de directori si directorasi trebuie trimisi acasa, lasând locul profesionistilor si a celor care pot sa salveze subventiile de sute de milioane de euro la care fermierii români au dreptul. Este ultima sansa pentru ministrul Daniel Constantin, dar, mult mai important, pentru agricultura româneasca. Fara subventiile de la UE, fermierii români nu vor putea sa îsi acopere cheltuielile într-un an agricol cu probleme asa cum se anunta 2015, iar fara productii agricole bune, soarta Produsului Intern Brut, a economiei nationale, este pierduta!', sustine Dolha.

El a amintit ca salariile angajatilor de la APIA au crescut cu 60% în 2014, la fel ca si cele ale functionarilor de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. 'Astazi am ajuns la concluzia ca incompetenta si nepasarea nu pot fi eradicate din sistem nici cu salarii de multinationale', a conchis Mircea Dolha.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.