Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL: Noua lege a cartelelor prepay trebuie pusă în acord cu decizia CCR

Mircea Cazan

Deputatul PNL Sibiu Mircea Cazan cere ca Parlamentul sa puna de acord decizia Curtii Constitutionale a României (CCR) cu textul legii cartelelor prepay, una din cele trei legi ale securitatii nationale care urmeaza sa fie finalizate de catre Guvern.

'Referitor la cartelele prepay, guvernul se pregateste sa scoata o noua lege prin care cumparatorii acestora sa fie obligati sa prezinte un act de identitate la achizitia lor; dar, readuc aminte ca o lege similara a picat la Curtea Constitutionala în 2014, din cauza prevederilor care nu garantau ca datele obtinute sunt tinute în siguranta. Este nevoie sa fie puse în acord textele din decizia Curtii cu normele legii, si trebuie precizat foarte clar cine va prelucra aceste date cu caracter personal pentru ca judecatorii CCR sa nu mai fie nevoiti sa dea verdictul ca initiativa 'nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a acestor date', a declarat joi, Mircea Cazan, de la tribuna Parlamentului.

Deputatul liberal a reamintit ca Germania, Franta, Belgia, Grecia, Spania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria si Slovacia, Ungaria se numara printre statele europene în care utilizatorii sunt obligati sa prezinte un act de identitate la cumpararea unei cartele preplatite. În unele din aceste tari au avut loc deja atentate teroriste.

'Dar exista si numeroase state unde legea nu impune obligatia identificarii utilizatorilor de cartele preplatite la cumparare, de exemplu Irlanda, Marea Britanie, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Cehia sau Luxemburg, fapt mentionat si în motivarea CCR, astfel: 'Putine state europene au reglementat obligatia identificarii utilizatorilor de cartele preplatite (doar sase) si au sustinut optiunea adoptarii de masuri la nivelul U.E. pentru înregistrarea obligatorie a identitatii utilizatorilor de servicii preplatite, însa Comisia Europeana a constatat ca eficacitatea acestor masuri nationale nu a fost dovedita, astfel ca, în general, Comisia nu a fost convinsa de necesitatea de a actiona în acest domeniu la nivelul UE (Raportul Comisiei Europene catre Consiliu si catre Parlamentul European - COM (2011) 225 final din 18 aprilie 2011)', a mai sustinut Mircea Cazan.

Prim-vicepresedintele PNL Sibiu cere tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politica, sa adopte în aceasta sesiune, cele trei legi ale securitatii nationale.

Viitoarele legi ale securitatii nationale trebuie sa dea o mai mare autoritate Parlamentului, în opinia lui Mircea Cazan.

'În contextul atentatelor teroriste este nevoie de o noua abordare, adaptata atât conditiilor actuale de politica interna si externa a României cât si realitatilor existente în tarile UE, în construirea prevederilor noilor legi în domeniul securitatii nationale; astfel încât, statul sa poata dobândi capacitatile necesare de cunoastere, preventie si interventie rapida si eficienta fata de 'provocari' si 'incidente' teroriste ori fapte asimilate actelor teroriste sau cu incidenta în amenintari la adresa securitatii nationale, astfel încât sa se asigure nevoia de securitate si de siguranta cetateanului. Viitoarele legi din domeniul securitatii nationale trebuie sa dea o mai mare autoritate Parlamentului astfel încât controlul parlamentar sa fie mult mai prezent si eficient, nu numai asupra autoritatilor cu atributii si competente în domeniul securitatii nationale (serviciilor secrete), ci si asupra celorlalte institutii aflate în subordinea / coordonarea Legislativului', mai arata deputatul PNL.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.