DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PNL poate bloca războiul lui Dragnea cu Pahonţu: Cea mai nouă comisie de anchetă parlamentară ajunge la CCR

ccr

PNL a sesizat marţi Curtea Constituțională a României în legătură cu hotărârea Parlamentului de a înfiinţa Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

"Constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de protecție și Pază în activitatea unor partide politice și în activitatea unor lideri ai acestor partide este neconstituțională și nelegală prin raportare la prevederile art. 1, 64 și 119 din Constituție și ale art. 3 din Legea nr. 191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție și Pază", se arată în sesizarea depusă la CCR.

Vezi şi: HARTA FEȚEI: ce afecțiuni îți indică semnele de pe fața ta!

Liberalii susţin că există deja o comisie a Parlamentului care controlează activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază şi că nu există niciun motiv clar pentru a înfiinţa o nouă comisie care să aibă acelaşi scop.

"Conform prevederilor art. 3 ale Legii nr. 191/1998 ,,Activitatea Serviciului de Protecție şi Pază este organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi este controlată de Parlament, prin comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională”. Așadar, în conformitate cu legea, Parlamentul are o Comisie care controlează activitatea Serviciului de Protecție și Pază. Nu exista nicio rațiune pentru care Parlamentul ar constitui o alta comisie specială care să desfășoare activitatea unei comisii permanente a Parlamentului care are exact aceeași menire. Mai mult, s-ar crea o slăbire a rolului pe care îl au comisiile permanente ale Parlamentului în sensul că, neavându-se încredere în activitatea lor, Parlamentul își creează două rânduri de comisii care să desfășoare aceeași activitate – o comisie permanentă și o comisie specială de anchetă", se mai arată în solicitarea de neconstituţionalitate depusă de parlamentarii PNL marţi.

Parlamentarii PNL adaugă că înfiinţarea comisiei de anchetă constituie separaţia puterilor în stat şi că încalcă prevederile Constituției.

"Date fiind raporturile constituționale dintre Parlamentul României și Serviciul de Protecție și Pază, instituirea unui control ierarhic prin intermediul acestei comisii de anchetă aduce atingere și principiului separației puterilor în stat, în condițiile în care regimul Serviciului de protecție și Pază este cel al unei structuri autonome, parte a puterii executive, încălcându-se ar.1 alin. (4) din Constituția României", arată o prevedere a cererii.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, pe 4 iulie, un proiect de hotărâre prin care se înfiinţează Comisia comună de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide politice şi a liderilor formaţiunilor.

Vezi şi: Comprese calde sau reci? Cum tratezi corect durerile locale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.