Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, proiect de lege care obligă instituțiile să răspundă la solicitări de informații în mod accelerat și sub amenințarea sancțiunii

captura TV
Ovidiu Raetchi

O inițiativă legislativă pentru modificarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public a fost depusă la Senat de deputatul liberal Ovidiu Raețchi. În urmă cu două săptămâni, un proiect care viza accesul la informații a stârnit o dezbatere publică încinsă, demonstrând neajunsurile legii în vigoare.

Propunerea semnată de Raețchi are în vedere mijloacele prin care Legea nr. 544/2001, în forma sa actuală, complică demersurile cetățenilor care solicită informații de la instituții și autorități publice, venind cu propuneri menite să sporească gradul de responsabilitate și transparență instituțională. Proiectul de lege prevede înjumătățirea termenelor de răspuns la cereri și petiții, menționarea expresă a obligației instituției sau autorității în cauză de a emite o motivație scrisă în cazul în care cererile sunt refuzate, precum și introducerea posibilității de a contesta motivația la conducerea instituției sau autorității. Totodată, proiectul de lege prevede sancțiuni față de angajații desemnați care refuză explicit sau tacit comunicarea informațiilor, cerând ca, în cazul în care s-a dovedit în instanță că solicitantul a fost lezat în drepturi, acestora să li se desfacă disciplinar contractul de muncă.

Potrivit expunerii de motive: „dreptul la informație și dreptul de petiționare, consacrate în articolul 31, respectiv 51, din Constituția României, sunt drepturi și libertăți fundamentale prețuite și protejate de orice stat care aderă pe deplin la valorile democratice. Atât timp cât cetățenii pot exercita neîngrădit aceste drepturi, acestea devin garanții ale libertății de exprimare și ale libertății de conștiință, un standard al calității democrației dintr-un stat dat.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.