Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL sesizează CCR: Ce probleme spun liberalii că au găsit

CCR

Senatorii PNL au sesizat marţi Curtea Constituţională cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului Camerei superioare a Parlamentului care stabileşte, între altele, şi procedura de adoptare a iniţiativelor de revizuire a Legii fundamentale.

Semnatarii sesizării susţin că unele articole au fost adoptate cu încălcarea prevederilor constituţionale.

Citește și: STUDIU 40% dintre cei care navighează pe internet nu utilizează mijloace de apărare împotriva virusurilor

"Prin adoptarea art. 149 (1) alin. (1) şi (2) din Regulamentul Senatului, s-a limitat competenţa decizională a Camerelor Parlamentului în procedura de revizuire a Constituţiei, încălcându-se principiul bicameralismului perfect rezultat din art. 150 - 151 din Constituţie raportat la principiul bicameralismului diferenţiat funcţional rezultat din art. 75 din Constituţie, precum şi principiul autonomiei parlamentare consacrat prin art. 64 din Constituţie", se arată în sesizare.

Liberalii precizează că jurisprudenţa CCR a arătat prin mai multe decizii că Parlamentul dispune de o competenţă discreţionară în privinţa legiferării şi autonomiei regulamentare, însă numai în cadrul limitelor stabilite de Constituţie.

Citește și: Biblia în versuri, o lucrare unică în țară, va putea ajunge la românii de pretutindeni

"Acte normative cu forţă juridică inferioară Constituţiei, regulamentele Camerelor Parlamentului nu pot contraveni normelor şi principiilor constituţionale şi nici limitelor de reglementare stabilite prin Constituţie", se subliniază în sesizare.

PNL arată că Senatul a introdus în Regulamentul propriu o ordine de sesizare a Camerelor în procedura de revizuire a Constituţiei, încălcând astfel voinţa legiuitorului constituant care nu a prevăzut o astfel de procedură sau o astfel de etapă în procedura revizuirii.

Citește și: China a lansat prima sa navă spațială de marfă

"Prin această dispoziţie regulamentară, Senatul şi-a restrâns competenţa pe care Constituţia i-o acordă în temeiul art. 150, eliminând practic şi juridic posibilitatea de a fi sesizat de titularul iniţiativei cu un proiect sau o propunere de revizuire. În mod similar, obligând iniţiatorii să depună proiectele sau iniţiativele de revizuire a Constituţiei doar la Camera Deputaţilor, Senatul le-a limitat acestora libertatea pe care art. 150 din Constituţie le-a lăsat-o, respectiv aceea de a alege Camera la care să depună proiectul sau initiaţiva de revizuire, încălcând dispoziţiile art. 150 din Constituţie atât în litera, cât şi în spiritul lor", se precizează în sesizare.

Citește și: Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!?Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!?

Liberalii mai susţin că "legiuitorul constituant român nu a prevăzut etapa sesizării Camerelor cu o iniţiativă de revizuire a Constituţiei aşa cum a făcut-o pentru procedura de legiferare obişnuită". "Lipsa unei dispoziţii constituţionale cu privire la Camera ce trebuie să fie prima sesizată în procedura de revizuire a Constituţiei nu poate fi completată cu dispoziţiile din procedura de legiferare obişnuită. Tăcerea legiuitorului constituant cu privire la această etapă din procedura de legiferare echivalează cu opţiunea acestuia de a nu îngrădi libertatea iniţiatorilor de a sesiza oricare dintre cele două Camere atunci când decid să îşi exercite dreptul de a iniţia revizuirea Constituţiei şi de a permite oricărei camere să fie sesizată cu un astfel de act normativ", se menţionează în sesizare.

Citește și: SURPRIZĂĂĂ. A fost găsită locația în care se ascund banii sifonați din România

Competenţa stabilirii etapelor din procedura de legiferare revine, potrivit senatorilor PNL, puterii constituante şi nu Parlamentului.

Liberalii subliniază că regulamentele Camerelor Parlamentului nu pot contraveni normelor şi principiilor constituţionale şi nici limitelor de reglementare stabilite prin Legea fundamentală.

Citește și: Dezvăluire ŞOCANTĂ a mamei bătăușei din Oradea: A fost INTERNATĂ de nenumărate ori, nu este o boală ușoară

"Prin adoptarea art. 149 (2) alin. (6) din Regulamentul Senatului s-a încălcat procedura de revizuire prevăzută de art. 151 din Constituţie, prin terminarea procesului legislativ doar prin simpla exprimare de voinţă a Senatului şi împiedicarea 'navetei legislative' în cazul revizuirii Legii fundamentale", arată senatorii PNL.

În final, senatorii liberali subliniază că Legea fundamentală nu reglementează o ordine de sesizare a Camerelor Parlamentului, iar prin urmare proiectele sau iniţiativele de revizuire pot fie depuse la oricare dintre cele două.

Citește și: PRO TV trebuie să-i plătească DESPĂGUBIRI unei profesoare: Postul a difuzat imagini cu ea în timpul unui act sexual / VIDEO 18+

"Ambele Camere au atribuţii identice în această privinţă, în această materie a revizuirii Constituţiei, fără a fi nevoie de o altă învestitură specială, fiind abilitate direct prin Constituţie ca şi camere de revizuire potrivit interpretării teleologice, iar parlamentarii au dreptul constituţional de a iniţia revizuirea chiar la camera din care fac parte", se precizează în sesizare.

Luni, deputaţii PNL şi USR au sesizat CCR cu privire la neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului privind Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care permite anchetarea unor instituţii sau persoane care fac parte din puterea judecătorească şi care instituie pedepse pentru cei care nu furnizează informaţiile solicitate de comisiile parlamentare de anchetă.

Citește și: Cum a protejat SPP reuniunea din Sufrageria lui Oprea

Pe 18 aprilie, Senatul a adoptat o hotărâre potrivit căreia iniţiativele de revizuire a Constituţiei se depun în vederea dezbaterii şi aprobării la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, iar ulterior iniţiativa de revizuire, adoptată de Camera Deputaţilor, se transmite Senatului pentru dezbatere şi adoptare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.